Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa. Ova mera će trajati do 20. juna do kada će se ponovo sprovesti procena epidemiološke situacije. Od 1. juna se takođe predviđa otvaranje vrtića i obdaništa, kafića, restorana, taksi usluga i tržnih centara. Pozorišta i bioskopi za sada će ostati zatvoreni.

Pozorišta i bioskopi su inače mesta koja bi pre svih trebalo otvoriti. Potpuno su bezbedni. Mislim prazni. Mogućnost zaraze nula.

Ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu, Rozeta Hajdari, naložila je sinoć uklanjanje robe koja „nije u skladu sa Ustavom Kosova“, saopšteno je iz ovog ministarstva. „Naredbom se nalaže da Inspektorat tržišta ukloni svu robu koja nije u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom“, poručuje se u naredbi objavljenoj na Fejsbuk stranici kosovskog Ministarstva ekonomije. Naznačili su neophodnost da se „posveti posebna pažnja nacionalnim znakovima usaglašavanja“. Naredba je doneta s ciljem sprovođenja mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom, i stupa na snagu odmah, dodaje se u jučerašnjoj objavi.

Pravo pitanje je imamo li rešenje za ovaj problem. E pa nemamo. Možemo da pozivamo EU i druge međunarodne institucije da vrše pritisak na vlasti u Prištini ali to neće imati efekta. Znate zašto? Zato što je na administrativnim linijama između Srbije i Kosova NATO pakt i zato što je na vlasti u Srbiji Aleksandar Vučić koji je Kosovo obećao. Ali to nije totalni problem. Totalni problem je to što vlast Srbije laže sopstveni narod uljuljkujući ga u svoje patriotske izjave bez ikakvog pokrića, amnezirajući ga od svojih obećanja kojima su se dočepali vlasti, potpuno svesni i što je najgore spremni da predaju Kosovo a da ostanu na vlasti dok su živi. Nadam se da ću dočekati neko drugo vreme kada će morati da stanu, pogledaju u oči narodu, pa da lepo priznaju da su ništarije.

U Zubinom Potoku je u nedelju muškarac prijavio provalu i krađu u lokalnoj prodavnici. Iz prodavnice je ukradena određena količina novca, ali ne precizira se koja, kao i prehrambene namirnice. Policijske jedinice istražuju slučaj. S druge strane, u Leposaviću je juče zabeležena i prijava u vezi sa porodičnim nasiljem, kada je žena u poslepodnevnim časovima prijavila nasilje od strane supruga. Njoj je ukazana medicinska pomoć, a osumnjičeni muškarac je priveden i odlukom tužioca, slučaj ide u redovnu proceduru.

Skoro sam se interesovao šta znači to “redovna procedura” u istražnom postupku. Dobio sam odgovor. “Redovna procedura u pravosuđu”, to ti je ništa.

Dugogodišnji reprezentativac Srbije, Milan Mačvan završio je košarkašku karijeru u 31. godini. „Dragi moji, došli smo do kraja igračkih dana, nažalost moja kolena ne mogu dalje, košarka mi je dala sve, ali dao sam i ja njoj. Srce i hoće, ali zdrav razum kaže da je kraj“, napisao je Mačvan na Instagramu. Mačvan je sa reprezentacijom osvojio srebrno odličje na OI 2016. godine, kao i srebrne medalje na EP u Poljskoj 2009. I u Turskoj 2017. godine.

Pitam se šta je to što kod političara ne može dalje u nekom periodu života. To ne postoji. Politika obično političarima daje sve a oni njoj ništa. Odnosno narodu ono. Za poštovanje je karijera ovog sportiste i odgovornog čoveka. Među političarima nažalost takvih nema. To je posebna sorta gramzivih, pokvarenih i beskrupuloznih.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.