Dačić i Godfri razočarani zbog mera Prištine

Dačić i Godfri
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbija

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić i ambasador SAD, Entoni Godfri izrazili su u ponedeljak razočaranje zbog poslednjih poteza Prištine u vezi s uvozom robe iz Srbije, prenosi Beta saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao da su „takve odluke veoma štetne, da krše sve dosadašnje dogovore i da otežavaju mogućnost nastavka dijaloga, podsetivši da je i ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere“.

Ambasador Godfri je rekao da „deli razočaranje u vezi sa ovim potezom Prištine i izrazio nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga“, navodi se i saopštenju.

Kosovska vlada je 30. maja uvela dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste „nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.