Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kako će revolucija ponovo pojesti svoju decu:

Proći će nedelje, možda čak i nekoliko meseci ali ovaj propali režim će sigurno pasti i konačno će biti zaustavljeno ludilo u kome smo. Mnogi se pitaju a šta onda? Odgovor je jednostavan, iako bolan za veliki deo onih koji na svojim leđima nose krst promena i za sve oko sebe koji su se predali i ćute. Dovoljno je što će dalje propadanje naroda biti zaustavljeno. Samo to je na kraju veliki rezultat.

Srešćemo se u svakom slučaju sa problemom kako demontirati pogubni sitem. A sistem su ljudi. Kako oni koji revoluciju nose i koji će je izneti do kraja da razgrade totalitarni sistem gluposti, kukavičluka i prljavštine? Treba se suočiti sa instaliranim neznanjem u prosveti, jer treba da uče našu budućnost, u zdravstvu jer se greške ne praštaju i institucijama od kojih sve počinje. Dovoljno je formirati stručne komisije i na proveru znanja privesti instalisane stranačke kadrove i prevarante i dežurne kumove i rođake koji su kupili diplome i zvanja i ukloniti nesposobne sa ključnih pozicija ali i sa svih drugih poslova na kojima su godinama, neradom i neznanjem, nanosili štetu društvu. Takvi nikada neće glasati za revolucionare bez obzira što se ovi neće svetiti već samo raditi po pravu i pravdi.

Značajno veći problem će biti oni koji su basnoslovna bogatstva stekli kao deo režima, visoko u njegovoj hijerarhiji. Deo narodnog bogatstva su izneli a deo nekretnina, zemlju i privatizovana državna preduzeća pod tuđim imenima prisvojili pa su kao takvi raspolagaoci otetim kapitalom bez koga osiromašena država, teško može dalje. Takvi se svakoj novoj vlasti nametnu kao neophodnost za saradnju jer je kapital kod njih a to znači da nas iznova vraćaju u sistem korupcije. Zadatak revolucionara jeste u tom smislu težak ali je neophodno sprovesti procedure otkrivanja svih oblika pljačke koji su doveli do siromašenja društva a bogaćenja pripadnika sadašnjeg režima, oduzeti im bespravno stečenu imovinu i vratiti je narodu. Takvi će se grčevito opirati promenama ili se vešto uklapati ali se prema njima ne sme imati milosti.

Postoje i benigne, ali ni malo opasne, prepreke uspostavljanju normalne države oličene u onima koji ovaj režim održavaju na vlasti. To su oni “i za i protiv” i oni “ni za ni protiv” koji su režimu sigurni glasovi. Nešto više oni “i za i protiv” jer se perjanicama režima ulizuju svuda i na svakom mestu i slepo ih slušaju a kada se sa opozicijom suoče sve najgore o režimu pričaju. Oni “ni za ni protiv” su kukavice koji ne znaju ko je ko i kome šta da kažu pa se distanciraju, kao nisu ni za koga, ali nepogrešivo za vlast glasaju. Problem sa jednima i drugima, a mnogo ih je, jeste u tome što su perfidni i vešti da vas prevare i još veći što vas mrze po svaku cenu, pa i ako dođete na vlast, jer ste njiva savest koja ih grize, njihovo ogledalo i njihovo podsećanje na sopstveno ništavilo u kome su ove godine proveli. Takvi će svesno uvek glasati za svoje to jest ništa umesto za vas koji ste nešto.

Poslednja problematična grupacija je najmnogobrojnija a proizvod je moralnog sunovrata, siromašnog naroda, koji je sadašnji režim svesno proizveo obezvređivanjem vrednosti i unižavanjem nivoa svesti kroz propali prosvetni sistem, ponižavanjem kvaliteta u umetnosti i kulturi, izigravanje i skretanje pažnje u medijima na prljavštinu i bezvredne sadržaje kao jedino što postoji i u kom pravcu treba ići. Veliki trud i ozbiljne reforme su revolucionarima potrebni da se taj nivo svesti podigne na, nasušna je potreba, viši nivo. Za to vreme će po inerciji, neprosvećene strukture stanovništva, na izborima podržavati pogrešne, one koji su im godinama pružali površno u zamenu za suštinu a nikako ne ispravne i normalne.

Zato se prvoborci, revolucionari, iskreni i pošteni neće proslaviti ni na prvim slobodnim izborima u ovoj zemlji, kada god da ih bude, i ponovo će revolucija pojesti svoju decu.

Ali vredi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.