Završena kampanja „16 dana aktivizma“

FOTO: Žensko pravo
FOTO: Žensko pravo

NVO „Žensko pravo“, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava umetničkim programom obeležila je završetak globalne kampanje „16 dana aktivizma“ protiv rodno zasnovanog nasilja.

Obeležavanje kampanje „16 dana aktivizma“ je počelo 25. novembra, na Međunarodi dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završeno 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Kampanja „16 dana aktivizma“ obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama; 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a; 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima; 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra; 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

„Mi smo za 16 dana imali oko šest aktivnosti. Prva aktivnost je bila na ulici gde smo sa građanima razgovarali o fenomenu nasilje nad ženam i šta će po tom pitanju učiniti društvo. Razgovarali smo i o konkretnim problemima žena koje su nam se javile, o konkretnim pitanjima“, kazala je direktorka ove nevladine organizacije Ružica Simić je za RTV Kim.

Kampanju o podizanju svesti zajednice o tome sa kakvim se problemima suočavaju žrtve nasilja, NVO „Žensko pravo“ je prikazalo i na kreativan način.

„Za završetak kampanje smo pripremili umetnički program sa mladim umetnicama iz Kosovske Mitrovice koje su na kreativan način predstavile žene koje trpe nasilje. Takođe su pokazale da te žene mogu da prevaziđu sve probleme i sigurnim koracima koračaju u budućnost“, rekla je Simićeva.

Programu su prisustvovale Koordinatorka UNDP-a Ulrika Ričardson i predsednica „Mreže žena Kosova“ Igbale Rogova koja je govorila o problemima LGBT zajednice.

U okviru ove globalne kampanje, Kosovska filharmonija održala je 9. decembra u Prištini koncert u čast ženama i devojčicama koje su preminule usled seksualnog nasilja tokom ratnih sukoba.

“Koncert je omaž ženama i devojčicama koje su umrle od seksualnog nasilja tokom sukoba, i u isto vreme poziv na podršku za one koje su preživele seksualno nasilje, koje i dalje trpe bol u tišini”, navodi se u saopštenju.

kosovska filaharmonija
FOTO; Kosovska filharmonija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.