Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština, jer bi to, kako je rekao, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu. „Tačno je da sam se ranije saglasio sa formiranjem Zajednice srpskih opština, ali okolnosti su se promenile i ne možemo to da dozvolimo u zamenu za viznu liberalizaciju“, rekao je Tači, dodajući da takse moraju da ostanu na snazi, prenosi list Zeri.

A da ipak ti popiješ jedno proglašenje okupacije dela teritorije Republike Srbije pa da budeš privremeni okupacioni predsednik dela teritorije Republike Srbije dok te ne pojedu ovi tvoji zbog neispunjenih obećanja i neostvarenih želja.

Sonja Biserko, osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, rekla je da je Srbija trebalo da bude prva zemlja koja je priznala Kosovo. Ona je navela da bi to bio pokazatelj da je Srbija spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako pokrene kompletan region. „Srbija je to davno trebalo da uradi i to je trebalo prva da uradi u postojećim granicama. To onda Srbiju čini ozbiljnim akterom u regionu“.

Sonja Biserko i Jelena Milić više nisu omražene kao pre u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, a pod kontrolom vlasti u Srbiji jer sve češće istupaju podržavajući pojedine poteze i politiku srpske vlasti prema Kosovu i Metohiji. Pitam se zašto je to tako kada one rade isto što i godinama unazad.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije predstavljen je juče u Briselu. Šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je naveo da je Srbija napredovala, pogotovo što se tiče ekonomskih reformi, ali da postoji čitav niz reformi koje moraju da se nastave. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je opšta ocena da je Srbija uradila više od onoga što je notirano i pomenuto u izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

Ovako stoje stvari. Samo jedan deo ekonomskog dela izveštaja je pozitivan. Sve ostalo u izveštaju je negativno. E, taj mali deo ekonomskog dela izveštaja koji stalno ponavljaju u medijima u službi vlasti uopšte ne može da stvori privid opšteg napretka i da u stvari “svakog dana u svakom pogledu sve više propadamo”.

U parlamentu Slovenije ratifikovan je sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u toj zemlji, a o kojem su se prošle godine dogovorili premijeri dve zemlje. Radnici iz Srbije bi ubuduće trebalo da, po olakšanom postupku, nalaze zaposlenje u Sloveniji.

To je sve tako prosto. I (ne)normalno. Avganistanci u Srbiju, Srbi u Sloveniju, Slovenci na zapad. Tako i Srbija i Slovenija rešavaju demografske probleme i problem radne snage. I, u drugom smislu, oni u Avganistanu – od kojih ovi beže.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.