Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

„Najnoviji potezi prištinskih vlasti, odnosno najava formiranja komisije koja će prikupljati činjenice o navodnim zločinima Srbije na KiM predstavlja čistu propagandu, ali i taktiku da skrenu pažnju sa zločina koje su oni počinili”, rekao je za RTS predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun. „Priština na ovaj način pokušava da potpuno onemogući nastavak dijaloga sa Beogradom. Zbog toga će i Srbija pokrenuti diplomatsku ofanzivu, obratiće se pismom članovima srpskog kokusa da, ukoliko mogu, organizuju da se članovima kongresa predstave isključivo činjencie i na taj način pariramo prištinskoj propagandi”, rekao je Milovan Drecun.

Reakcija na propagandu nije pariranje, već svestan izgovor i pravdanje neznanja u obavljanju bilo kakvog posla sadašnje vlasti, a ofanziva koju obećavaju, gubitnici u svemu što rade, je puko kivtanje bez bilo kakvog efekta.

„Mi smo osnažili Srbiju, pomogli da dobije kandidaturu i otvori poglavlja za članstvo u EU”, izjavio je za TV Kljan Kosova, potpredsednik Vlade Kosova i kopredsedavajući tima za dijalog sa Srbijom Fatmir Ljimaj. On je, govoreći o dosadašnjim pregovorima sa Srbijom, ocenio da je „samo Srbija imala koristi”. Srbija je dijalog koristila da bi dobila bodove na međunarodnoj sceni, ocenio je Ljimaj i dodao da je učinila „diplomatsku ofanzivu” protiv Kosova.

Kako je moguće da na istu stvar gledamo toliko drugačije? Ja, recimo, mislim da Srbija uopšte ni nije osnažena. Mislim da otvaranje poglavlja uopšte ne ide nekim bogzna kakvim tempom. Pri tome mi nije poznato koje je to koristi imala Srbija, gde su ti bodovi na međunarodnoj sceni i kakvu je to diplomatsku ofanzivu Srbija učinila protiv Kosova ako joj je pozicija na njemu mnogo gora nego pre Briselskih razgovora pre 6 godina. Pre bih rekao da on, na ovaj indirektan način, pruža podršku sadašnjoj vlasti Srbije koja im potpuno odgovara.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Slovenije Iztokom Jarcom, i upoznao ga sa političkom i bezbednosnom situacijom u našoj južnoj pokrajini. Đurić je slovenačkog ambasadora informisao o okolnostima zbog kojih je došlo do zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, ocenivši da političkim liderima Albanaca na Kosovu i Metohiji nije ni stalo do dijaloga, što potvrđuje njihovo uporno odbijanje da povuku takse na robu iz centralne Srbije.

E „važnog” li sastanka, e „značajnih” li informacija, e „pametnih” li ocena… Toliko da ništa ne bi manjkalo i da nije održan.

Crna Gora očekuje da ove godine dobije podršku za otvaranje i poslednjeg pregovaračkog poglavlja.

Neki u regionu ipak čine korake napred ali mi to ne smemo da znamo jer možemo da pomislimo da nismo najbolji kako nas naša vlast ubeđuje i da shvatimo da smo u stvari najgori pa da se ozbiljno pokrenemo i srušimo vlast najgorih među i nad nama.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.