Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Prištinska platforma za nastavak briselskog dijaloga s Beogradom koja je juče podneta kosovskoj skupštini, platforma je koja govori o strahu od dijaloga jer on ne ide u korist Prištine, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. On je kazao da politički predstavnici Albanaca u Prištini razumeju da briselski dijalog ne ide u korist priznavanja nezavisnosti, te da to čemu su se oni nadali i što su mislili da su se dogovorili s prethodnim vlastima u Srbiji, što su mislili da su završili s davanjem mišljenja Međunarodnog suda pravde, što su mislili da su završili postavljanjem administrativnih linija, sada vide da je daleko od realizacije, da nije lako kao što su mislili.

Predlažem svima koji su slabog zdravstvenog stanja da narednu vest ne čitaju. Pogotovu onima kojima svrake još nisu popile mozak jer tolika količina laži, obmana i licemerja može i kod zdravog organizma izazvati teške poremećaje zdravstvenog stanja i srčane tegobe.

Istoričar Momčilo Pavlović izjavio je danas da albansko pitanje koje realno postoji na čitavom Balkanu nije rešeno, ali da nije rešeno ni srpsko pitanje, posebno posle raspada velike države Jugoslavije. Na platformu Prištine za dijalog s Beogradom, koja ne pruža šanse za kompromis, odgovorio bih srpskom platformom, istakao je Pavlović, ocenivši da je albanska platforma jedan vid ultimatuma.

Da, ali prvo treba vlada da predloži tim za pregovore pa da ga skupština imenuje i ovlasti, pa da tim radi i donese platformu. A mi nemamo vladu koja se nešto pita, nemamo skupštinu koja bi zakazala vanrednu sednicu sa tačkom dnevnog reda o Kosovu i Metohiji jer to ne želi skupštinska većina već šest godina i jer ne možemo imati tim, dok imamo njega, koji bi sačinio platformu jer je “svojeglavi” već ima u svojoj glavi.

U nedostatku zvaničnih informacija o tome kako će biti rešeno pitanje sto odsto uvećanih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, dok politički lideri Albanaca u Minhenu lobiraju za svoje interese, u Prištini se ponovo najavljuje rekonstrukcija aktuelne vlade, bez premijera Ramuša Haradinaja. Poslanik Socijaldemokratske inicijative Miljaim Zeka najavio je u intervjuu za televiziju T7 da se „prekompozicija“ vlade može očekivati u narednim danima .On je najavio da će uskoro biti sklopljen sporazum o tehničkoj vladi i da će van vlade ostati Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Samoopredeljenje, preneo je danas portal Kossev, pozivajući se na prištinske medije na albanskom jeziku.

A sledeću vest možete slobodno preskočiti jer je diskutabilna najava potpuno nerelevantnog događaja u obliku prekompozicije strukture stranaka u kosovskoj vlasti koje su potpuno jednake sve među sobom što se tiče stavova i odnosa prema nama.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je imao „dobru razmenu“ s kosovskim liderima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je evropskom komesaru za proširenje ponovio da će takse koje su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti ukinute kada Srbija prizna Kosovo. Han je rekao i da je ponovio da je neophodno obnoviti dijalog. On je na Tviteru naveo da je ponovio svoju ponudu za brzo i praktično rešenje trgovinskih smetnji s obe strane.

“Razmena” stavova EU i Prištine je bila dobra kao i uvek pri čemu su obe strane ostale pri svojim. Tako je to u savremenoj diplomatiji. Svako priča svoju priču i lepo se ispozdravljaju, slikaju, ispričaju novinarima kako su zadovoljni uspešnim razgovorima a kamioni na Jarinju, Brnjaku i Merdaru su ionako samo pravili gužvu i nervirali vozače putničkih automobila. Neka voze malo po šumi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.