Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Ambasador SAD Kajl Skot je izjavio danas da će od ‘drugih partnera’ koji učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine zavisiti da li će se i SAD uključiti u taj proces, kao i da bi EU trebalo da nastavi da vodi taj dijalog. Na pitanje novinara da li će se SAD uključiti u dijalog o KiM i da li je to u planu, Skot je rekao – „to pre svega zavisi od drugih partnera, ali dijalog treba da bude dogovor između Srbije i Kosova, između Beograda i Prištine“.

Jesi li ti američki ambasador? Jesam. Znači SAD će se uključiti u dijalog? Ako drugi partneri dozvole. Znači hoće? Ne, neće ako ne dozvole. Znači neće? Ne, hoće. Pa dobro je l’ hoće, ili neće? Ne znam. Jesi li ti američki ambasador? SAD nisam siguran.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao danas da se dijalog između Beograda i Prištine i dalje odvija uz posredovanje EU, kao i da nema zahteva za promenu forme tog procesa. Na pitanje novinara šta misli o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi i neke druge zemlje mogle da se uključe u dijalog Beograda i Prištine za rešavanje pitanja Kosova, Fabrici je rekao da u dijalogu nema promene.

Evo kako je čovek jasan. Nema promena i tačka. Inače bi o promenama njega prvog obavestili.

Ministarka za evropske integracije, Durata Hodža, veruje da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za ukidanje viznog režima. Tokom juna, predviđeno je da se izvrše procesi kada će se doneti odluke o nalazima izveštaja o proceni Evropske komisije i drugih organa u okviru Saveta i Parlamenta Evrope. Najavljeno je da će jun biti mesec kada će se saopštiti o njihovom mišljenju u vez sa ispunjavanjem uslova o liberalizaciji viza.

Demarkacija sa Crnom Gorom je završena, niz drugih sitnih uslova su beznačajni, a borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je borba koja traje, pa ne postoji kriterijum koliko je to borbe bilo dovoljno, ili koliko borbe još treba za odobravanje vizne liberalizacije. Ali ima jedan oproban model. Obiđeš par ključnih ljudi koji se zovu lobisti i koji posle lobiraju za tebe. Njima daš neku kintu, ali to nije pomenuta korupcija. To je upravo pomenuto lobiranje.

Kraj reforme javne administracije i definisanje platnih razreda i koeficijenata za zaposlene u javnom sektoru planira se za narednu ili 2021. godinu, kaže ministar finansija Siniša Mali uoči razgovora sa delegacijom MMF-a koja će od ponedeljka boraviti u Beogradu. Sa šefom misije MMF-a Džejmsom Rufom, srpski ministar finansija će razgovarati o strukturi plata u javnom sektoru, kako bi se dogovorilo kada i na koji način će, pored povećanja penzija, biti uvećane plate u javnom sektoru.

Meni je ovo postalo sasvim normalno. Mi razgovaramo sa njima o tome kome pare, čije pare, kome i koliko, kada i kako… Oni nam to sve lepo odrede i kažu, mi ispunimo, oni nas pohvale i tako to.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.