Tri dana bez struje u kolektivnim centrima na Brezovici

Interno raseljena lica u kolektivnim centrima na Brezovici već treći dan nemaju struju. Prema njihovim rečima, električna energija isključena im je zbog neizmirenog višegodišnjeg dugovanja u periodu kada oni nisu živeli u tim centrima. Struja je kolektivnim centrima na Brezovici isključena zbog duga od 28.000 evra koji je ranije otpisan, kažu raseljeni.

„Danas je tačno treći dan kako nemao struju, a došlo je do isključenja zato što je Elektroprivreda Kosova ponovo inicirala problem usled nekog starog duga kada mi još nismo ni živeli ovde. Tada je počeo dug da se gomila, a kasnije i našim dolaskom. Međutim, pre tri godine i Komesarijat i relevantni činioci Vlade Srbije pokušali su da nekako regulišu taj spor i privremeno je dug stopiran, a sada je Elektro-privreda Kosova inicirala to pitanje i opet nam je struja isključena,“ rekao je Veljko Miladinović iz Prizrena.

„Radi se o zastarelom dugu i žele da im platimo industrijsku struju. Mi nikakvu proizvodnju nemamo i ne privređujemo. Da privređujemo, bilo bi u redu da se tako nešto zahteva. Jeste da je ranije to bio hotel, ali od ’99 godine je kolektivni centar,“ kazao je Srećko Milosavljević iz Uroševca.

Raseljenim licima koja se nalaze u ovim centrima, deo utrošene električne energije plaća Komesаrijat za izbeglice, do 350 KW, a iznad te potrošnje račune izmiruju stanari.

„Deo struje plaća kolektivni centar, sve iznad toga mi delimo u zavisnosti od toga koliko prostorija ima, na toliko delova i podelimo. Uredno plaćamo svoje račune,“ kaže Lidija Milovanović iz Uroševca.

„Redovno plaćamo, svaki račun koji nam stigne. Direktor centra dobija novčana sredstva koliko treba da uplate za kolektivni centar, a ostalo mi doplatimo,“ kaže Veljko Miladinović.

Odgovor smo potražili i od nadležnih iz KEDS-a.

„Potrošač o kojem je reč isključen je sa mreže pošto ima ogroman dug, u iznosu od 52.000 evra. Mi smo regulatorno telo i imamo zakonsku obavezu da sve potrošače jednako tretiramo, što podrazumeva da svako mora da plati utrošenu električnu energiju, ili neko mora da preduzme obavezu za plaćanje. Isključenje je poslednja mera koju primenjujemo i ona se sprovodi isključivo kada su iscrpljena sva moguća alternativna rešenja,“ naveli su.

Pojedini mediji preneli su i da je ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, rekao da će u saradnji sa opštinom Štrpce pokušati da pronađe rešenje ovog problema.

Međutim, RTK2 informacije o ovom problemu nije uspeo da dobije iz opštine Štrpce i Komesarijata za izbeglice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.