Komemorativna akademija povodom 22. godišnjice bitke na Košarama

FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

Komemorativna akademija je povodom 22. godišnjice bitke na Košarama večeras održana u beogradskoj „Kombank dvorani“, saopštili su iz Ministarstva odbrane Srbije.

Manifestaciji sa koje je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, „poslata poruka večne zahvalnosti i nezaborava heroja odbrane naše zemlje“, prisustvovali su veterani jedinica koje su branile granicu prema Albaniji 1998. i 1999. godine, porodice poginulih boraca, ministar odbrane Nebojša Stefanović i drugi članovi Vlade, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović i veliki broj pripadnika profesionalnih Vojske Srbije.

Na akademiji prisutnima su se obratili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, i pukovnik u penziji, Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog bataljona u čijoj je zoni odgovornosti bila Karaula Košare, kao i Milo Leovac, otac potporučnika Predraga Leovca, poginulog na Košarama.

Ranije danas, ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, uoči obeležavanja 22. godišnjice završetka Bitke na Košarama, sastao se sa delegacijom pripadnika jedinica koje su učestvovale u ovoj dvomesečnoj bici koja se odigrala 1999. godine.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u oblasti graničnog prelaza Rasa Košares, na granici SR Jugoslavije i Albanije, gde su snage „OVK“, potpomognute regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom, napale pripadnike Vojske Jugoslavije da bi izvršile kopnenu invaziju na Kosovo i presekle komunikacije jedinica VJ u đakovici i u Prizrenu. Posle teških borbi, Vojska Jugoslavije je uspela da porazi napadače i spreči njihov prolazak.

Bitka za Košare je formalno završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije povukla s Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a, navedeno je u saopštenju ovog ministarstva.

Pročitajte još:

Stefanović sa borcima sa Košara: „Primeri junaštva koji treba da inspirišu“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.