CK u Leposaviću proslavio slavu: Da se ugledamo na Savu Dečanca!

"Naš divni Sveti Sava ostavio je duboki trag, ne samo u ovom našem mestu, nego u vasceloj Srbiji. Toliko veliki trag da je Srbija imala njega kao najboljeg predstavnika na Berlinskom kongresu da zastupa srpske interese. Sava Dečanac je ličnost na koju treba da se ugledamo u svakom pogledu" – besedio je protojerej Milomir Vlašković o Savi Dečancu. Prilog snimile kolege RTV Mir. 

Sava Dečanac – Đorđe Barać – rođen je 1831. godine u selu Gnježdane. Bio je dečanski monah, a kasnije Episkop Žički. Za sobom je ostavio pisano svedočanstvo o zbivanjima u Staroj Srbiji (kako se tada nazivalo Kosovo i Metohija) i Makedoniji, a kao arhimandrit učestvovao je u radu berlinskog kongresa 1878.

Detaljnije o zapisu Save Dečanca čitajte u tekstu: Zapisi iz 19. veka: Sava Dečanac Barać o stradanju Stare Srbije

Nјegov memorandum pod naslovom "Sadanje nesretno stanje u Staroj Srbiji i Makedoniji" iz 1882. sadrži niz podataka o tome sa kakvim problemima se tada susretao pravoslavni srpski narod u tim oblastima – pljačkama i drugim oblicima nezakonitog sticanja materijalnih dobara, ubistvima i progonom. 

Sava Dečanac je bio i ovlašćen od svojih sunarodnika da 1878. na Berlinskom kongresu preda molbu za oslobođenje od osmanske vlasti, ili dobijanje autonomije. "Budite u ovom uzvišenom trenutku očevi i dobročinitelji zaboravljenog naroda Stare Srbije" – poručio je on u svom obraćanju, 3. jula 1878., na Berlinskom kongresu. Ova molba tada nije prihvaćena.

Juče su u Leposaviću, pred bistom Save Dečanca, sveštenici crkvene opštine Leposavić služili pomen. Lokalni centar za kulturu, koji nosi ime ovog monaha Visokih Dečana, proslavio je slavu. 

"Centar za kulturu se grčevito bori da sačuva prave vrednosti. Da trasiramo put budućim generacijama kako bismo znali od kojih smo i gde nam je mesto" – poručio je direktor centra, Mirko Biševac.

Održana je i svečana akademija, a dodeljene su i zahvalnice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.