Komandanti OVK, milioneri privatizacijom

IzvorZeri (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši borci OVK  lokalnim fabrikama isplaćuju ogromne sume za poljoprivredno zemljište i oni su danas vlasnici imovine koja vredi milione evra. Na listi kupaca zemlje koju poseduje list Zeri su braća, ali i članovi porodica bivših ratnih komandanata.

Bivši komandanti OVK, njihovi članovi porodica, lideri partija, političari, platili su velike sume novca kako bi privatizovali društvena preduzeća. Kosovska privatizaciona agencija objavila je listu društvenih preduzeća otkrivajući imena bivših komandanata i velike sume novca koje su isplaćene u tom procesu.

Za poljoprivredno zemljište, OVK borci su uglavnom plaćali ogromne sume i oni su danas vlasnici imovine koja košta milione evra.

Na listi kupaca nalazi se ortak brata Hašima Tačija, brat Sulejmana Seljimija, brat  Redžepa Seljimija, aktuelni predsednik AAK, Ramuš Haradinaj i mnogi drugi.

Brat Hašima Tačija, Bljerim Tači, zajedno sa Cakići Fazljijem, biznismenom iz Srbice, ortak je u D.O.O.  "Illyria Bulding".

Cakići je 25. februara 2010. privatizovao društveno preduzeće Metamb u Prištini, sa iznosom od 2,6 miliona evra.

A 2011, on je kupio zemljište u Prištini, u vrednosti od 640 hiljada evra. Fazlji Cakići, je 6. januara 2010, privatizovao kompaniju "Kosova Elektro", vrednu preko jedan milion evra.

Sa mnogo manjom vrednošću, privatizaciju je izvršio i predsednik AAK Ramuš Haradinaj. On je privatizovao farmu Iznić u Dečanima, u površini od ​​1,988,670.00 kvadratnih metara, vrednosti 70. 000 evra (ostatak teksta možete pročitati u štampanom izdanju Zerija)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.