Komandanti bivše OVK optuženi za krivotvorenje lista ratnih veterana

Agim Čeku (Gazeta Express)
Agim Čeku (Gazeta Express)

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, izdanje od petka; odrednica „danas“ prevedena je u „petak“)

Specijalno tužilaštvo Kosova podnelo je u petak optužnicu protiv 11 bivših članova Vladine komisije za verifikaciju statusa veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Optužnica koju je u avgustu podneo bivši tužilac Eljez Bljakaj, koji je podneo ostavku navodeći pretnje i zastrašivanje zbog istraživanja navodnih nepravilnosti tokom ovog procesa i pobegao u SAD, danas je podneta Osnovnom sudu u Prištini. Jedanaest optuženih su bivši vrhovni zapovednici OVK, uključujući bivšeg komandanta OVK, generala Agima Čekua.

Tužilaštvo je takođe zatražilo od Vlade da prestane da plaća državnu penziju svim ljudima za koje se sumnja da su falsifikovali dokumente. Prema optužnici, a zbog nezakonitih penzija za lažne veterane OVK, budžet Republike Kosovo je oštećen do 68.153.533.14 evra. Bivši tužilac Bljakaj šokirao je javno mnjenje na Kosovu nakon što je podneo ostavku i pobegao u SAD, rekavši da mu se pretilo i da je bio zastrašivan tokom istrage ovog slučaja. Nakon ostavke, Bljakaja je kritikovao premijer Ramuš Haradinaj koji ga je nazvao „lopovom“.

Gazeta Express saznaje da su optuženi: Agim Čeku (Agim Çeku), Nuredin Luštaku (Nuredin Lushtaku), Sadik Haljitjaha (Sadik Halitjaha), Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demaliaj), Ćelje Gaši (Qelë Gashi), Šukri Buja (Shukri Buja), Ahmet Daku (Ahmet Daku), Rustem Beriša (Rrustem Berisha), Faik Fazljiu (Faik Fazliu), Smajlj Eljezaj (Smajl Elezaj), Fadilj Šurdaj (Fadil Shurdhaj) i Džavit Jašari (Xhavit Jashari).

„Svi ovi pojedinci, kao članovi Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa OVK, u svojstvu zvaničnih lica, namerno su prekoračili svoje nadležnosti i nisu izvršili službene dužnosti, omogućavajući drugim licima da nezakonito oštete budžet Republike Kosovo,“ navedeno je u optužnici koju je potpisao glavni državni tužilac Aleksander Ljumezi. Takođe u optužnici je predloženo Sudu da izda meru kojom se obustavlja plaćanje penzija koje nezakonito dobijaju lažni veterani, a do završetka postupka.

Pročitajte još: Kosovsko tužilaštvo: Optužnica zbog lažnih veterana OVK. Mediji: Optuženi ministar KBS-a i zamenik Agim Čeku Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.