Komandant NATO-a, admiral Ferguson na Kosovu: Kosovo stalno napreduje u bezbednosti

Komandant Združenih snaga NATO-a "Napulj", Mark. E. Ferguson, inače admiral Ratne mornarice SAD, boravio je danas u poseti Kosovu gde se, pored komandanta KFOR-a, sastao i sa kosovskim političkim i bezbednosnim zvaničnicima, kao i sa vladikom Teodosijem. General major Kopnene vojske Italije i komandant KFOR-a, Guljelmo Luiđi Miljeta, poželeo je dobrodošlicu admiralu Fergusonu u Komandi KFOR-a, u kampu Filmski grad. Glavni cilj posete admirala Fergusona bio je razgovor sa ključnim kosovskim zvaničnicima o bezbednosti, sigurnosti i naporima ka stabilizaciji Kosova, saopšteno je iz KFOR-a nakon ove posete.

Ferguson se sastao sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, direktorom Policije Kosova Špendom Madžunijem i komandantom Kosovskih bezbednosnih snaga (FSK) Rahmanom Ramom i to u jeku njihovih napora da KBS prerastu u kosovsku armiju. 

“Kosovo je uspelo da načini stalni napredak što se tiče bezbednosne situacije, zahvaljujući svojim mnogim posvećenim i odanim žiteljima,” rekao je admiral Ferguson tokom ove posete, dodajući:

“Sa početkom nove godine, radujem se što ćemo nastaviti da sarađujemo sa našim partnerima u održavanju sigurnog i mirnog okruženja za sve zajednice na Kosovu.” 

Još uvek nema detalja o odvojenim razgovorima koje je Ferguson danas imao sa kosovskim premijerom Mustafom i vladikom Teodosijem.

Ferguson je poslednji put na Kosovu bio 10. decembra prošle godine.

Na Kosovu se trenutno nalazi oko 5.000 vojnika KFOR-a iz 31 zemlje, pod vođstvom NATO-a. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.