Danas je Sveti Sava

Danas je Savindan – školska slava i dan prosvetara. Danas se proslavlja jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i srednjevekovnog književnog i duhovnog stvaralaštva – prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata, srpski princ i monah – Sveti Sava. Sve škole na Kosovu i Metohiji, u okviru sistema Republike Srbije, proslavljaju i obeležavaju svoj najveći praznik. Čestitku kosovsko-metohijskim đacima uputio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. "Neka nas delo i misao ovog srpskog svetitelja i prosvetitelja preobrazi i nadahne," poručio je on. 

U Kosovskoj Mitrovici su svetosavske aktivnosti celonedeljne. Početkom nedelje u gradskoj biblioteci "Vuk Stefanović Karadžić" otvorena je izložba posvećena Svetom Savi, "Uskliknimo s ljubavlju". Juče je održana i promocija časopisa "Školama u pohode".

Ovonedeljni događaji su uvod za današnju proslavu školske slave, koja se tradicionalno proslavlja u svim školama. ​Danas se uz, đačke priredbe, u školama na Kosovu i Metohiji peva himna ovom srpskom svetitelju.

U Gračanici je početak proslave Savindana obeležen juče – Svetosavskom akademijom. Uz pesmu, i besede, podeljene su nagrade – "Darovnice" i to za najuspešnije radove objavljene u knjigama “Neobično plavo”, “Prvo perje” i "Čitalačko slovo” – najaktivnijim članovima biblioteke u ovoj srpskoj opštini na centralnom Kosovu.

Đacima na KiM-u je školsku slavu čestitao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, poručivši da je Sveti Sava "duboko shvatao i razumeo da, ako hoćemo da se održimo i kao država i kao narod, moramo raditi na obrazovanju i prosvećivanju nas samih," te da danas to "nigde nije potrebnije nego na Kosovu i Metohiji".

"U čitavoj srpskoj istoriji nema ličnosti koja je toliko živa i toliko prisutna, kao što je Sveti Sava. On je doprineo stvaranju autentične srpske kulture i države u koju je ugradio načela pravde i prava, mudrosti i ljubavi," dodao je on.

Đurić je istakao i da je politička filozofija Svetog Save bila "zajednica različitosti koja će objediniti ono najbolje u svakome od nas," te da nam je "danas ta filozofija potrebnija nego ikada."

"I zato, neka nas delo i misao ovog srpskog svetitelja i prosvetitelja preobrazi i nadahne, neka nam bude putokaz i vizija da na Kosovu i Metohiji gradimo zajedničku budućnost sa našim komšijama Albancima i svim ljudima dobre volje – jer, upravo to je svetosavski put. A biti na svetosavskom putu danas, znači biti ispred svog vremena, kao što je i Sveti Sava u svom vremenu, bio ispred vremena. Samo tako ćemo kao narod imati i prošlost i budućnost," zaključio je Đurić.


Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, inače najmlađi sin Stefana Nemanje, bio je srpski princ i monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata, ali i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Iako je od oca dobio Zahumlje na upravu, mladi Rastko je otišao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gde je dobio monaško ime Sava. Kasnije je sa svojim ocem, koji se u međuvremenu, takođe, zamonašio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar, prvi i jedini i najznačajniji srpski manastir na Svetoj gori.

Njegova najznačajnija pisana dela su „Žitije Svetog Simeona“, „Karejski tipik“, „Hilandarski tipik“ i „Studenički tipik“, kao i „Zakonopravilo“ – nezaobilazna za sve one koji se bave književnošću i istorijom.

Kult Svetog Save tokom vekova nije slabio u srpskom narodu, uprkos otomanskom ropstvu. Turski zapovednik Sinan-paša je 1594. naredio da se mošti svetog Save spale na Vračaru. Na mestu za koje se veruje da se to desilo podignut je kasnije današnji Hram Svetog Save. U Srbiji se zato dan njegove smrti po gregorijanskom kalendaru (27. januar) proslavlja kao Dan prosvete.

Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i srednjevekovnog književnog i duhovnog stvaralaštva.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.