Kolektivni centri 7. dan bez struje. Ministarstvo: Pojedinci neodgovornim ponašanjem ugrožavaju one kojima je najteže

Stanovnici kolektivnih centara na Brezovici sedmi dan su bez električne energije. Ministarstvo za zajednice i povratak i opština Štrpce nisu uspeli da dođu do kompromisa sa kompanijom KEDS, kako bi ovim centrima uključila električnu energiju. Dug od 2015. godine do danas iznosi 47.000 evra. Iz ovog ministarstva navode i da će pokušati u narednim danima da pronađu rešenje, ali tako da, kako su poručili – ne stvore „lagodnu situaciju za neodgovorne i sebične korisnike“, koji su, podvlače, već rešili stambeno pitanje, a i dalje žive u ovim centrima i imaju „najveću potrošnju struje“.

Na sastanku predstavnika Ministarstva za zajednice i povratak i opštine Štrpce sa nadležnima u KEDS-u u Prištini, iz ove kompanije je poručeno da kolektivni centri neće dobiti struju dok se dugovanje ne izmiri.

Nadležni iz KEDS-a su tokom sastanka naveli i da, uprkos ranije potpisanim sporazumima prema kojima su raseljeni preuzeli obavezu da plaćaju razliku u kilovatima iznad potrošnje od 330 kWh – koje inače plaća Komesarijat za izbeglice Republike Srbije svakog meseca, ostatak potrošenih kilovata često nije uplaćivan u potpunosti, navode iz ovog ministarstva. 

„Činjenica je da je Ministarstvo za zajednice i povratak za nekoliko porodica rešilo stambeno pitanje, a da one i dalje ne napuštaju prostorije u hotelima na Brezovici i pri tom imaju gotovo najveću potrošnju struje na mesečnom nivou i da je pitanje korišćenja usluga kolektivnog centra pitanje Komesarijata za izbeglice,“ ističu dalje i iz ovog ministarstva i dodaju: 

„Očigledno je da postoje pojedinci koji bi i dalje da na jedan sebičan način, neodgovornim ponašanjem, ugrožavali one kojima je sigurno najteže u ovom trenutku, posebno bez struje u 21. veku. Tražimo i naći ćemo način da sistematski rešimo taj problem, a onog trenutka kada svi dobiju svoj krov nad glavom – dakle do kraja godine – više neće biti mogućnosti za sebično ponašanje pojedinaca na štetu drugih,“ poručuju u saopštenju iz Ministarstva za zajednice i povratak kosovske vlade. 

Podsetimo, u kolektivnim centrima na Brezovici nalazi se oko 200 ljudi, a među njima je više od dvadesetoro dece.

Šta stanari kažu o ovom isključenju struje, čitajte u posebnoj vesti:

Kolektivni centri na Brezovici šesti dan bez struje

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.