Koje simptome ne smemo da ignorišemo i kako do bržeg oporavka posle omikrona

Osim toga što se brže širi, omikron soj koronavirusa, za razliku od delta varijante, umesto pluća napada grlo, pa najčešće daje izraženu gušobolju. Šta treba da jedemo i kako da se ponašamo tokom oporavka posle preležanog omikrona, a koje simptome ne smemo da ignorišemo? O tome za RTS govore Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane i dr Snežana Kalabić iz Doma zdravlja „Savski venac“.

Pacijenti se javljaju na pojavu prvih simptoma – grebanje u grlu, nadraženost u ždrelu, opšta slabost. Pre nego što dobiju rezulatate pi-si-ar testa, potrebno je da uđu u izolaciju, ističe Kalabić.

Ukazuje na to da je period inkubacije kod omikrona dva do tri dana, maksimalno pet.

Prvih dana simptomi su jako izraženi – gušobolja, grudobolja, opšta slabost, bol u leđima, glavobolja, slično upali sinusa. Telesna temperatura se kreće od 37,5 sa bolovima u mišićima i kostima do 39 sa izraženom glavoboljom.

Kalabić naglašava da simptomi prolaze za tri, četiri dana, ali da ostaje umor.

Upozorava da svi pacijenti očekuju da im se propiše antibiotik, ali, kako naglašava, njih ne treba uzimati.

Omikron se leči kao grip. Treba piti tri do tri i po litara tečnosti, naročito tople napitke, kaže Kalabić.

Kada se javiti lekaru

Prema njenim rečima, pacijenti obavezno treba da se jave lekaru ako temperatura traje duže od tri dana, uz kratak dah, ubrzano disanje sa više od 20 respiracija u minuti i ubrzanim pulsom sa više od 100 otkucaja u minuti.

Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane napominje da teška i masna praznična hrana može ponekad doprineti padu imuniteta i lakšoj infekciji.

Za oporavak savetuje tople napitke, ali i vodu, koja razblažuje sekret i olakšava njegovo izbacivanje.

Stankovićeva preporučuje i konzumiranje pileće supe koja je bogata proteinima, koja pomaže u održavanju imuniteta. „Nekima pomažu i supe iz kesice kako bi nadokanadili soli izgubljene znojenjem. Treba jesti mekšu hranu, pire krompir, pirinač, a ne onu koja može dodatno oštetiti sluzokožu“, dodaje Stankovićeva.

Oprezno sa vežbanjem, počnite od laganih šetnji

Dr Snežana Kalabić ukazuje na to da oporavak od omikrona može potrajati i do mesec dana pa treba početi od laganih vežbi i šetnji.

Posle dugotrajnih glavobolja, bolova u mišićima i zglovima preporučuje lagane vežbe, vežbe disanja i istezanja.

Stankovićeva posebno skreće pažnju na održavanje imuniteta, jer zbog pada može doći do bakterijske infekcije. „Visokokvalitetni proteini mesa, belanca, sirovo povrće ili blago kuvano, trebalo bi da se nađu na trpezi svakog ko se opravlja od preležane infekcije.“

Savetuje da se voće umereno konzumira, jer ne treba unositi previše šećera, naročito ako je reč o oporavku hroničnih bolesnika.

Umesto iz suplemenata, vitaminima se treba snabdeti iz voća i povrća. Naročito bogate namirnice vitaminima C, D, i B su narandža, grejpfrut, limun, plodovi mora, skuša, integralni hleb i pivski kvasac, koji treba razmutiti u jogurtu.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.