Danas počinje polaganje završnih ispita za osmake

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Polaganje završnih ispita na kraju osnovnog školovanja počelo je danas. Osmaci danas polažu test iz maternjeg jezika, sutra iz matematike, a u sredu kombinovani test.

Ove godine završni ispit održaće se u 522 škole u skladu sa odlukom Republičke upisne komisije radi, kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, redukovanja rizika.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati na portalu Moja srednja škola, na kojem će takođe 1. i 2. jula moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Učenicima je prvi put ove godine omogućena i priprema za završni ispit preko funkcije eVežbaonica na portalu Moja srednja škola.

Putem ovog portala moći će da se podnese i lista želja, uz mogućnost neograničenog broja izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine.

Sedam dana kasnije, 13. jula, roditelji će imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Korišćenjem portala Moja srednja škola moći će da se obavi i upis u srednje škole. Prvi put je omogućen i elektronski upis za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja prijave.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.