Koha: Vlada uvela nove mere – zabranjena venčanja i rad noćnih klubova

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada odlučila je da uvede nove, strožije mere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Kako je danas saopštio kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, a prenela prištinska Koha, među novim merama koje stupaju na snagu 20. avgusta i važe do 1. septembra, su zabrana rada noćnih klubova i održavanja venčanja.

Kao što je juče i najavljeno, kosovska vlada je danas raspravljala o uvođenju novih mera u borbi protiv pandemije koronavirusa, a nakon ubrzanog rasta broja inficiranih virusom.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, kazao je nakon sastanka vlade, da će mere uticati na više sektora, kao i da su one usmerene ka očuvanju javnog zdravlja.

Vitia je poručio da su mere kritične kako bi se sprečilo širenje virusa i veći broj smrtnih slučajeva.

Od 20. avgusta do 1. septembra noćni klubovi će biti zatvoreni, rad ugostiteljskih objekta biće skraćen, a svadbe zabranjene, prenela je prištinska Koha.

„Pozivajući se na podatke, praveći ravnotežu između interesa očuvanja javnog zdravlja i ekonomije, predlažemo preduzimanje novih mera. Mere su srazmerne postojećem riziku. Merama nije predviđena obavezna vakcinacija, jer se nametnuta ograničenja mogu ostvariti dokazima o statusu vakcinacije, rezultatom da osoba nije zaražena ili da ima dovoljno antitela. Ne isključujemo preduzimanje novih mera u zavisnosti od epidemiološke situacije. Na osnovu preporuka NIJZ, tražimo od stručnjaka odobrenje ovog predloga“, rekao je Vitia na sednici vlade.

Vitia je ujedno, kako prenosi Koha, kazao da su venčanja zabranjena, uprkos prethodnim najavama da će biti dozvoljena, ali sa manjim brojem gostiju.

„Juče odmah nakon konferencije za novinare koju smo imali u MZ (Ministarstvu zdravlja), ponovo sam bio u kontaktu sa stranama i stručnjacima NIJZ, i unutar MZ-a… oni su izneli predloge da se zabrane neke druge aktvivnosti poput zabava i venčanja“, rekao je Vitia.

Kosovska vlada do sada nije objavila na svom sajtu odluku o uvođenju novih mera, što je inače bila praksa u prošlosti.

Sa druge strane, pojedini prištinski mediji objavljuju delove dokumenta, navodeći da je reč o novim merama.

Tako Klan Kosova piše da će biti ograničene aktivnosti u ugostiteljskim objektima i hotelima.

Ovaj medij navodi da će u zatvorenim prostorima biti dozvoljeno korišćenje 50 odsto kapaciteta, a na otvorenom 70.

Reporteri piše da će ugostiteljski objekti moći da rade do 22.30, kao i da će u javnim institucijama i prevozu biti obavezno nošenje zaštitnih maski. U taksiju je dozvoljeno najviše dva putnika.

Kosovska vlada uvela je novi set mera pre samo šest dana, tj. 12. avgusta, kojima je bilo predviđeno da noćni klubovi rade u periodu od 23.00 do 03.00, da veselja mogu da se održavaju do 01.00 i to u prisustvu i do 300 gostiju, kao i da ugostiteljski objekti, mogu da rade u skladu sa standardnim radnim vremenom.

Ovom odlukom kosovske vlade ujedno je bilo najavljeno da će od 20. avgusta, za ulaz u noćne klubove, diskoteke i sale za proslave, kao i mesta gde se održavaju skupovi i masovni događaji poput koncerata i festivala, prisutni biti u obavezi da poseduju potvrdu o vakcinaciji ili negativanom PCR ili antigenskom testu.

Međutim, nakon uvećanja broja inficiranih, a kako je juče najavilo kosovsko ministarstvo zdravlja, odlučeno je da se uvedu strožije mere.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.