Koha: Ustavni sud pisao Venecijanskoj komisiji, pitanja formulisana kao da ih je Tačijev advokat sastavljao

Sud
FOTO: N1

Nakon što se vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti obratio Venecijanskoj komisiji povodom dekreta kosovskog predsednika o imenovanju mandatara za formiranje nove vlade iz redova LDK, isto je učinio i kosovski Ustavni sud, piše prištinska Koha. Pitanja su tako formulisana kao da ih je sastavljao Tačijev advokat, prenosi ovaj medij.

Članovima Venecijanske komisije Ustavni sud nije postavio pitanje o Tačijevom dekretu br. 24/2020, kojim je odredio Avdulaha Hotija (Avdullah Hoti), za mandatara za formiranje nove Vlade, prenosi Koha.

Izvor ovog lista, rekao je u petak da je formulacija pitanja suda takva, kao da ju je izneo advokat kosovskog predsednika, Hašima Tačija.

Pitanja su orijentisana na donošenje odluke s ciljem odbacivanja zahteva Pokreta Samoopredeljenja (LVV), tvrdi izvor.

„U pismu upućenom Venecijanskom forumu traže se mišljenja o pitanjima, koja parafraziram: Da li svakako treba da se ide na izbore nakon inicijative nepoverenja Vladi i da li može Skupština da formira vladu sa drugom parlamentarnom većinom od one proizašle sa izbora„, dodao je.

„Pitanja prejudiciraju rezultat, jer problem nije u tome da li je vlada formirana ili ne nakon uspešnog pokretanja nepoverenja, ni da li Skupština može da formira drugu vladu koja ne odražava izbornu većinu. Poznato je da se nova vlada može formirati nakon pokretanja nepoverenja i uvek Skupština dok se ne raspusti može uspostaviti novu vladu koja odražava odnos političkih snaga u Skupštini“.

Hadžiu: Vrši se pritisak na ustavni sud da se donese odluka u korist Tačija

U istom danu stiže i izjava članice predsedništva Samoopredeljenja i vršioca dužnosti ministarke pravde, Aljbuljene Hadžiu (Albulena Haxhiu), da su sudije u Ustavnom sudu „pod stalnim pritiskom da donesu odluku u korist predsednika Tačija“.

U intervjuu za KosovaPress, Hadžiu kaže da je vreme da se „vrati dostojanstvo Ustavnom sudu“.

„Ukoliko Ustavni Sud nije na vrhuncu zadatka i bude pod pritiskom koji može da se uputi, a čuli smo da ima puno pritisaka koji se vrše nad sudijama Ustavnog Suda, tada naravno gubi smisao postojanje Ustavnog suda, koji može da donosi odluke koje su donete pod pritiskom“, poručuje.

Izrazila je uverenje da zakonski argumenti po pitanju dekreta kosovskog predsednika stoje na njihovoj strani. Tvrdi da ne može prejudicirati akcije koje će se preduzeti ukoliko Ustavni sud da legitimitet Tačijevom dekretu.

Ovo nije prvi put da Kurtijeva vlada iskaže sumnje da će se vršiti pritisak na Ustavni sud da presudi u korist Tačija.

Ove navode je, između ostalih, odmah nakon odluke Ustavnog suda izneo i član Samoopredeljenja (LVV) i šef kabineta Ministra pravde, Bljerim Salahu (Blerim Sallahu), uz ocenu da će pritisak doći iz kosovskog predsedništva.

Podsetimo, Venecijanskoj komisiji se prethodno obratio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, sa zahtevom za mišljenje u vezi sa ovlašćenjima predsednika Kosova o predlaganju kandidata za premijera. Zahtev je upućen pre nego što je Ustavni sud privremeno suspendovao primenu dekreta kosovskog predsednika o imenovanju Avdulaha Hotija iz LDK, za mandatara nove vlade, do 29. maja, a upravo na zahtev Samoopredeljenja koji se protivi formiranju vlade i želi nove izbore.

U odgovoru komisije, kako su preneli prištinski mediji, saopšteno je da ne mogu da se bave ovim zahtevom, jer bi to „naštetilo Ustavnom sudu Kosova“ koji se već bavi ovim pitanjem.

Pismo Venecijanske komisije pozdravio je odmah kosovski predsednik Hašim Tači koji pokušava da formira vladu bez izbora, čiji bi mandatar bio Avdulah Hoti iz LDK.

Konačno mišljenje Ustavni sud će dati do 29. maja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.