Koha: "Stara pesma" Beograda o "navodnom nepoštovanju" prava Srba na Kosovu, a "flagrantno krši prava Preševskoj dolini"

Prištinski portal Koha.net danas je objavio tekst pod nazivom "Beograd nastavlja staru pesmu: Srbi na Kosovu nemaju prava", reagujući tako na jutrošnje saopštenje Kancelarije za KiM povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a u kojem je ova kancelarija istakla da su Srbima na KiM-u uskraćena ljudska prava. U tekstu Kohe se, međutim, navodi da Beograd, sa druge strane, u "Preševskoj dolini" ne poštuje ljudska prava Albanaca. Koha piše da se Albanci "flagrantno součavaju sa diskriminacijom" u ovom delu Srbije.

"Kao i uvek i u svom stilu, Beograd ni za nijansu ne poštuje ljudska prava Albanaca u Preševskoj dolini, čijoj deci nije dozvoljeno da uče iz knjiga na maternjem jeziku, i koji se fragrantno suočavaju sa diskriminacijom na nacionalnoj osnovi," piše prištinski portal "Koha.net".

Prenoseći delove iz saopštenja Kancelarije za KiM, ovaj portal navodi da "Beograd nastavlja sa optužbama protiv kosovskih Albanaca" zbog, kako se ističe, "navodnog nepoštovanja prava Srba na Kosovu".

Koha dalje dodaje da su "ove optužbe" upućene od strane Kancelarije za KiM, na čijem čelu je Marko Đurić "poznat po svojim antikosovskim izjava" i, "uglavnom, ilegalnim posetama" Kosovu.

Kancelarija za Kosovo i Metohija oglasila se danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, saopštenjem u kojem je navela da "u srcu Evrope, u kojoj je poštovanje ljudskih prava danas univerzalna vrednost, živi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji kojoj su sva od navedenih prava u potpunosti ili delimično uskraćena". Ona je istovremeno apelovala da se srpskoj i drugim nealbanskim zajednicama na Kosovu obezbede uslovi za život u kojima poštovanje ljudskih prava neće biti "ekskluzivitet", već "podrazumevana civilizacijska tekovina".

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.