Kosovska vlada poslala robu za prodaju na Sever


Nakon današnje najave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o „otvaranju privremenih veleprodaja na Severu“, neposredno uz železnički most sa severne strane Mitrovice parkirana su dva otvorena kamiona sa omanjom količinom osnovnih životnih namirnica namenjenih prodaji. U isto vreme prištinska Koha prenosi da je kosovski ministar Endrit Šalja danas boravio u Mitrovici kako bi nadgledao otvaranje „mobilnih prodajnih mesta“.

Dva kamiona parkirana su ispred nekadašnje administrativne kancelarije Severne Mitrovice, koja se nalazi neposredno uz železnički most sa severne strane Mitrovice. Na kamionima, kosovskih registarskih oznaka, stoji natpis „Viva fresh store“. Kamioni su otvoreni, a u trenutku kada je naša ekipa pristigla na lice mesta u njima nije bilo puno robe.

FOTO: KoSSev

Ulje, voda, šećer, testenine, higijenski proizvodi – osnovne životne namirnice nalaze se u polupraznim kamionima.

FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

Službena lica sa fakturom na kojoj  je bila upisana vrednost robe od oko 6400 evra, koja stoje pored otvorenih kamiona su nam rekla da je reč o robi namenjenoj prodaji na Severu.

Teže smo se sporazumevali usled jezičke barijere, a u jednom trenutku, kamionima je prišla službenica kosovske poreske uprave koja se legitimisala i zatražila fakture.

Lica koja su bila zadužena za robu su joj pokazala fakturu, kada je u tom trenutku prišao muškarac u civilu koji se predstavio kao policajac i poručio joj da sve što je interesuje pita Ministarstvo trgovine i industrije. Nakon razgovora službenica je zatražila od policajca da se legitimiše kao što je i ona učinila, do čega nije došlo.

Na pitanje poreske službenice da li je reč o humanitarnoj pošiljci, rečeno je da se radi o robi za prodaju.

U okolini kamiona primetan je veći broj policijskih vozila.

Gaši: Kosovska vlada uputila danas robu na Sever

U telefonskom razgovoru za KoSSev portparolka kosovske vlade Donjeta Gaši (Donjeta Gashi), nije mogla da potvrdi da li su kamioni koje je naša ekipa snimila danas popodne u Bošnjačkoj mahali – kamioni sa robom koje je kosovska vlada uputila na Sever, jer, kako kaže, nije ih videla. Međutim, potvrdila je informaciju da su kamioni sa robom trebalo da se upute danas ka Kosovskoj Mitrovici i da veruje da su već stigli. Takođe, misli da će i sutra biti parkirani na Severu.

Pored toga, potvrdila je da je odluka da se uputi roba na Sever doneta na današnjem sastanku vlade, kojom će se, kako kaže, pružiti mogućnost građanima sa Severa da je kupe, te da to koordiniše Ministarstvo trgovine i industrije.

Šalja: Gradonačelnici na Severu obavešteni o upućivanju robe na Sever

Kako je prištinska Koha prenela, kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Šalja boravio je danas u Mitrovici kako bi nadgledao otvaranje mobilnih prodajnih mesta.

Šalja je izjavio da su gradonačelnici opština na Severu bili obavešteni o ovoj odluci kosovske vlade.

„Danas, Vlada Kosova i Ministarstvo trgovine i industrije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim kosovskim institucijama u cilju podrške našim preduzećima koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda na Kosovu organizovali su akciju koja će omogućiti građanima na Severu Kosova da imaju priliku da se snabdeju prehrambenim proizvodima za njihove potrebe”, rekao je Šalja, prenosi Koha.

U objavljenom video prilogu N1, sa Endritom Šaljom u regionu južne Mitrovice, pored kamiona sa robom, razgovarali su čelnici policijskog regiona Sever – komandir Nenad Đurić, zamenik komandira Besim Hoti i šef operative Željko Bojić.

„Ja ne vidim bilo kakvo rešenja, bez nekih problema koji će biti“, rekao je komandir Đurić.

FOTO: Fejsbuk, Endrit Šalja

 

Kosovska Mitrovica se danas može opisati kao „grad duhova“. Prodavnice i svi ostali uslužni objekti su zatvoreni, obustavljen je taksi prevoz i moguće je videti tek po kojeg prolaznika, ali i jednog konja usred pešačke zone. Njegov gazda kaže da u nedostatku taksi prevoza koristi konja kao prevozno sredstvo.

FOTO: KoSSev
acin konj
FOTO: KoSSev

Bošnjačka mahala, jedno od najprometnijih trgovačkih mesta za stanovnike Severa, prazna je, a prodavci zatvaraju radnje i pre isteka radnog vremena.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, danas je najavio „otvaranje privremenih veleprodaja na Severu“.

„Vlada Kosova će zaštiti građane na Severu, otvorićemo veleprodaje zajedno sa kosovskim biznisima“, napisao je danas na svom Fejsbuk profilu,

U odgovoru na ono što opisuje kao „simulaciju humanitarne katastrofe“ od strane Srbije i još jedan „pokušaj destabilizacije“, kosovska vlada će u „bliskoj saradnji sa poslovnom zajednicom i svim relevantnim institucijama organizovati otvaranje privremenih veleprodaja na Severu zemlje“, rekao je danas Haradinaj.

Ovo je odgovor kosovske vlade na dvodnevno zatvaranje prodavnica i drugih uslužnih objekata u opštinama na Severu, za šta udruženje privrednika sa Severa i srpski zvaničnici kao razlog navode upravo to što je Haradinaj pre sedam meseci uveo carinske dažbine od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Kao posledica prestanka nabavke robe iz Srbije i istovremenog bojkota albanskih distributera od strane srpskih trgovaca, u prodavnicama na Severu je poslednjih dana bilo sve manje robe. Danas i sutra, prodavnice će biti u potpunosti zatvorene kao vid protesta na takse od 100% koje je kosovska vlada uvela prošle godine u novembru na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.