Tači ne odgovara u vezi sa kompromisom sa Srbijom, ali napada KOHA grupu

Hashim-Thaci
Hašim Tači

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski predsednik Hašim Tači nastavio je sa optužbama protiv medija, a posebno protiv grupe „Koha“, rekavši da govori Vučićevim jezikom, prenosi KTV.

Ali jedina stvar koju je ovaj medij učinio, u ovom slučaju novinari grupe KOHA, bila su pitanja o njegovim kontraverznim izjavama na čestim konferencijama koje drži ovih dana.

Desetine zahteva za odgovorima, Kohavision uputila je Predsedništvu od kada je Hašim Tači na čelu.

Poslata pitanja bila su različita, počev od predsednikovih ustavnih odgovornosti, sve do njegovog ‘hermetičkog zatvaranja’ prema medijima.

Drastična promena kod predsednika, za nekoliko dana i njegove konferencije pet puta nedeljno za novinare, na kojima govori o bolnom kompromisu u odnosu na Srbiju, izazvalo je interesovanje medija da postavljaju konkretna pitanja o njegovom stavu u vezi sa promenom granica.

Međutim, predsedniku Tačiju se nije dopala priča medija, posebno grupe KOHA, pa je novinaru Fitimu Gašiju rekao: „Vaš medij govori Vučićevim jezikom.“

Ovo nije jedini trenutak kada se predsednik unervozio zbog medija koji postavljaju pitanja. Osim što on konkretno ne odgovara na pitanja, predsednik je bio spreman da napadne medije kada ga suoče sa sopstvenim izjavama.

Pre nekoliko dana, novinar „Koha Ditore“, Fitim Gaši, čekao je pet dana na odgovore u vezi sa opcijom konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Ali, na dan objavljivanja članka, Tači, koji je ignorisao pitanja lista, optužio je KOHA grupu, opisujući izveštavanje KTV i Koha Ditore kao čiste laži.

Bivši novinar i sada politički analitičar Imer Muškoljaj, smatra da Tači drži česte konferencije samo kako bi se postavila ona pitanja koja su u njegovom interesu i da tokom konferencije odbija da odgovori na određena pitanja.

Velika promena kod Tačija dogodila se nakon njegovog poslednjeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem.

Nakon tog dana, Tači kaže da podele Kosova neće biti, ali hoće promene granica. Ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom – da, ali bez davanja bilo čega za uzvrat Srbiji. Istovremeno čitav ovaj proces nastavlja da naziva bolnim kompromisom koji Kosovo mora da učini.

Ali kada su ga pitali šta je kompromis, Tači je izabrao da napadne medije, posebno KOHA grupu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.