Koha: Od maja ublažavanje mera, povratak u normalu podeljen u pet faza

Policijski čas u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovsko ministarstvo zdravlja predviđa postepeno ublažavanje usvojenih mera u borbi protiv koronavirsa u naredna tri meseca, piše prištinska Koha, pozivajući se na dokument ovog ministarstva u koji je imala uvid.

U prvoj nedelji maja očekuje se otvaranje građevinskog sektora, a delimično biće otvorena trgovina vozilima i maloprodaja.

Od 18. maja građani će moći da se kreću duže od 2 sata kada se očekuje i otvaranje železničkog saobraćaja.

KoSSev: Međutim, kako je kosovski ministar zdravlja Arben Vitia, saopštio sinoć, predviđeno je da se kretanje građanima od 4. maja omogući u dva termina po 90 minuta.

U isto vreme planirano je otvaranje muzeja i galerija, ali sve to u skladu sa utvrđenim pravilima, uključujući socijalno distanciranje i zaštitne mere poput nošenja rukavica i maski.

Prema nacrtu odluke u koji je Koha imala uvid, očekuje se da do otvaranja međugradskog prevoza dođe početkom juna, kada će se moći polagati i ispiti na Univerzitetima.

Od polovine juna moći će da se polažu maturski ispiti i testovi dostignuća.

Planira se otvaranje gradskog saobraćaja početkom jula.

Ovim dokumentom nije predviđeno otvaranje granica, aerodroma, javnih trgova i dozvoljavanje okupljanja,  o tome će se odlučivati na osnovu epidemiološke situacije.

Ministarstvo zdravlja najavilo je ranije da će odluka o novim merama za sprečavanje koronavirusa biti saopštena do 30. aprila, a trenutna je na snazi do 4. maja.

Nakon najava nekih zemalja u svetu da započinju sa ublažavanjem mera, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da prerano uklanjanje može dovesti do nove zdravstvene katastrofe i povećanja broja slučajeva i smrtnih slučajeva od Covid-19.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.