Koha: Nema zakona koji zabranjuje bivšem agentu BIA-e vršenje poslaničke funkcije

Skupština Kosovo
Foto: RTK2

Četvorogodišnji mandat u kosovskoj skupštini imaće i Branislav Nikolić, o kojem mediji izveštavaju kao o bivšem agentu BIA-e i koji je do juna ove godine obavljao funkciju savetnika kosovskog predsednika Hašima Tačija. Smenjen je sa te funkcije nakon navoda koji su ga povezivali sa srpskom tajnom službom, piše danas Koha Ditore.

Međutim, njegovo nepotvrđivanje na mestu poslanika, zakonski je nemoguće i to zbog odluke Vrhovnog suda koji je na izborima 2017. Presudio da se nepotvrđivanje mandata kandidata osuđenih konačnom presudom ne može izvršiti, ako sud prilikom osude dotične osobe ne donese dopunsku presudu, pri čemu zabranjuje obavljanje funkcije.

Koha nije uspela da razgovara o ovom pitanju sa Nikolićem.

Čak su i pravni eksperti rekli da ne postoji zakonska mogućnost da Nikolić izgubi mesto u parlamentu.

Predsednik Vrhovnog suda Enver Peci rekao je za Kohu da nepotvrđivanje bez sudske zabrane  vršenja funkcije nema zakonsku osnovu i neustavno je.

„Ništa se nije promenilo u zakonodavstvu. Bez da sud izrekne dodatnu kaznu, koja zabranjuje bilo kome da obavlja funkciju, nijedna druga institucija to ne može učiniti“, rekao je Peci.

Viši istraživač Instituta za pravdu Kosova, Ehat Miftaraj, rekao je da Nikolić ne može biti uklonjen iz parlamenta, sve dok protiv njega ne bude donesena sudska odluka.

„Prema praksi koju je 2017. godine izgradio Vrhovni sud Kosova, to se ne može dogoditi“, rekao je Miftaraj.

Povezani članci:

Kosovski mediji: Smenjeni Tačijev savetnik zbog sumnje da je špijun – sada u kosovskoj skupštini

Tači razrešio svog savetnika Nikolića

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.