Koha: Lečenje pacijenata obolelih od raka zabranjeno na dve nedelje zbog virusa korona

Foto: infokomuna
Foto: Infokomuna

Кlinika za onkologiju u Prištini naredne dve nedelje neće lečiti pacijente obolele od raka zbog rizika od korona virusa. Prema rečima direktora klinike, Iljira Kurtišija (Ilir Kurtishi), to je u najboljem interesu pacijenata, jer terapije protiv raka štete imunološkom sistemu te bi izloženost korona virusu za njih bila veoma opasna, prenosi prištinska Koha.

„Rukovodstvo Univerzitetske kliničke bolničke službe Кosova, donelo je odluku da obustavi rad na onkologiji na naredne dve nedelje, zbog koronavirusa“, kaže Кurtiši.

Naglasio je da će klinika prihvatati samo hitne slučajeve.

„Sada smo prestali da radimo, bavićemo se samo hitnim slučajevima, a u našem slučaju imamo samo one kojima je potrebna doza krvi, jer je većina slučajeva ambulantna“, rekao je Кurtiši.

Kako navodi, prestanak pružanja tretmana ovim pacijentima je za njihovo dobro.

“Hemioterapija deluje izuzetno na slabljenje imunog sistema pacijenata obolelih od kancera, u slučaju da se pacijenti ove kategorije inficiraju novim virusom Covid 19, onda će njima biti teško da ga prevaziđu, stoga smo obustavili pružanje usluga iz sigurnosnih razloga, to je za dobrobit pacijenata“, izjavio je on.

Pored prestanka lečenja, poslednjih dana u ovoj klinici postoji i nedostatak nekih vrsta citostatika, navodi Кurtiši, ali i dodaje da rade na tome da osiguraju kompletno snabdevanje u vreme kada će se nastaviti lečenja, prenosi Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.