Bivši američki diplomata: Tači i Vučić pripremili nacrt sporazuma, Kurti ga taksama blokira

Vučić Tači
Photo: European Forum Alpbach / Andrei Pungovschi / Flickr

Izvor: peacefare.net (Tekst je izvorno preveden sa engleskog; originalno objavljen od strane Danijela Servera 13. marta)

Piše Šon Berns (Shaun Byrnes), bivši američki diplomata, koji je obavljao funkciju šefa američke diplomatske posmatračke misije na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine:

Predsednik Kosova Tači i predsednik Srbije Vučić pripremili su nacrt sveobuhvatnog sporazuma kojim bi se završio sukob koji je vekovima definisao odnos Srbije sa građanima albanske nacionalnosti. Nacrt je sada praktično spreman za potpisivanje, ali njegovu realizaciju blokira odbijanje kosovskog premijera Kurtija da ukine takse na uvoz robe iz Srbije i ustavni spor oko toga ko je ovlašćen da vodi dijalog sa Srbijom. Nacrt navodno obuhvata razmenu teritorija.

KoSSev: Tači – ne postoji tajni dogovor 

Povodom navoda Šona Bernsa oglasio se kosovski predsednik, Hašim Tači, kao i prethodnim danima, i sada negira postojanje „tajnog dogovora“.

„Razočaran sam što vidim da su moji prijatelji i prijatelji Kosova Danijel Server i Berns obmanuti lažnim vestima. Ne postoji tajni dogovor ili kakav god između Kosova i Srbije. Dogovor se može postići transparentnim procesom sa američkim rukovodstvom i ja vas pozivam da pomognete. Ričard Grenel radi sjajan posao“, poručiio je Tači na Tviteru.

Navodi da je Vašington „usmerio punu pažnju ka dijalogu između Kosova i Srbije“, te da je „teret naše generacije okončanje sukoba i otvoraranje puta ka evroatlantskim integracijama i ekonomskom prosperitetu“.

„Potrebna nam je podrška za ovaj proces, a ne prepreke ni protivljenje. U pitanju su naša deca“, poručuje Tači.

Vašington preti da će zauzvrat povući američke trupe sa Kosova, a Tači koristi sve veći pritisak SAD na Kurtija kako bi  isplanirao pad Kurtijeve vlade. Tači tvrdi da Kurtijevo odbijanje ima loš uticaj na odnose između Kosova i SAD-a.

Kurti je zauzeo odgovorniji pristup, jednostrano ukidajući takse na neke proizvode 15. marta, a nudeći da prvog aprila u potpunosti ukloni takse ako Srbija na ovo da konstruktivan odgovor. Kurti je takođe pisao sekretaru Pompeu da će ukinuti takse i da će sam nastaviti dijalog ako Srbija konstruktivno reaguje na njegovo postepeno ukidanje taksi.

Predsednica Skupštine je pri kraju vanredne sednice Skupštine Kosova – oko ponoći, 11. marta, predložila da se ukinu takse u isto vreme kada Tači odustane od vođenja dijaloga. Nije jasno šta će se sada desiti.

Kosovske lidere treba podsetiti da američko prijateljstvo jeste i ostaće čvrsto bez obzira na nesuglasice oko taksi.

Tači i Vučić su tokom 2016. godine odlučili da odbace „korak po korak“ pristup EU, koji je započet 2013. godine, u korist velikog, sveobuhvatnog sporazuma. EU je posredovala u nizu tehničkih sporazuma – univerzitetske diplome, registarske tablice, auto osiguranje i slično – koji će dostići svoj vrhunac u vidu sveobuhvatnog sporazuma kojim bi se konačno „normalizovali“ njihovi odnosi – nakon što Srbija prizna nezavisnost Kosova. Ali mali broj tehničkih sporazuma je sproveden i dijalog je stagnirao.

Prema mnogim navodima, dvojica predsednika sastajala su se tajno, često pod okriljem bivše visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Mogerini. Ovi sastanci su do novembra 2019. doveli do nacrta navodno spremnog za potpisivanje – ali postoje još nekoliko nerešenih detalja.

Prema informacijama koje su procurele, nacrt je obuhvatao razmenu teritorija (neki delovi Kosova severno od reke Ibar i neki delovi Preševske doline na jugu Srbije), Zajednica srpskih opština sa ovlašćenjima koja navodno još uvek nije dogovorena, ekstrateritorijalnost za srpske manastire i nikakvo de jure priznanje od strane Srbije, umesto toga Srbija bi se obavezala da neće blokirati prijem Kosova u UN.

Šta će Rusija uraditi u UNSC-u ostaje problematično pitanje, uprkos tome što je Putin u 2018. godini uveravao Vučića i Tačija da će Rusija podržati sve oko čega se Srbija i Kosovo dogovore.

Razmena teritorija (podela) i Zajednica podigle su uzbunu među mnogim diplomatama i posmatračima. Podela bi mogla da dovede do prisilne razmene stanovništva, pa čak i nasilja. Što je još gore, ona bi mogla da oživi snove radikalnih nacionalista na drugim mestima na Balkanu. Praktično autonomna Zajednica srpskih opština podseća na Republiku Srpsku u Bosni. Kosovo je dovoljno disfunkcionalno bez dodavanja drugog sastojka.

Iako je na funkciji jedva mesec dana, Kurti je pod intenzivnim i eskalirajućim pritiskom od strane SAD-a i sve većim pritiskom svog koalicionog partnera da odmah ukine takse kako bi dijalog mogao da se nastavi, a sveobuhvatni sporazum završi.

Vučić se neće ponovo uključivati (u dijalog, prim. prev.) sve dok Kosovo prvo u potpunosti ne ukine takse. Kurti je ponudio kompromis: da postepeno ukine takse tako što će prvo 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina. Naime, 80 odsto uvoza čine sirovine, pa će Kurtijev potez dosta doprineti ispunjavanju onoga što su tražili Srbija, SAD i EU. Pored toga, Kurti je ponudio da počevši od 1. aprila ukloni preostale takse pod uslovom da Srbija konstruktivno reaguje uklanjanjem svih netarifnih barijera u trgovini sa Kosovom i zaustavljanjem kampanje ubeđivanja drugih država koje su priznale Kosovo da povuku priznanje.

Vašington je odbacio kompromis i insistira na tome da se sada ukinu sve takse, preteći da će blokirati finansijsku pomoć u iznosu od više miliona dolara, kao i da će nakon toga povući američke trupe sa Kosova.

Međutim, Vučić će nastaviti dijalog tek nakon srpskih parlamentarnih izbora planiranih za 26. april. Njegov javni cilj je da njegova Napredna stranka zabeleži čak ubedljiviju pobedu na parlamentarnim izborima od prethodne i ne želi da radikalnim nacionalističkim protivnicima da izgovor da ga optuže kako prodaje Kosovo.

Kada su ga prošle nedelje savetnik za nacionalnu bezbednost O’Brajen, specijalni izaslanik Grenel i Trampov zet Kušner nagovarali da nastavi sa dijalogom, Vučić je to odbio, ponavljajući da neće ponovo otvoriti dijalog dok Priština ne ukine takse. Čak ni Kušnerova obećanja u vidu ogromnih količina pomoći i ulaganja nisu uticala na Vučićevu odluku.

Nakon što se vratio kući, Vučić je izjavio da se neće vraćati u Vašington kako bi nastavio dijalog sve dok se ne završe izbori i kritikovao je požurivanje da se postigne brzi dogovor. Vučić je sa zadovoljstvom posmatrao kako Kurti oseća jak pritisak SAD da nastavi dijalog – zbog Kurtijevog odbijanja da momentalno ukine takse.

Čemu žurba? Kurti će ovog vikenda ukinuti većinu taksi (Kurti nije ukinuo takse, tekst je pisan prošle nedelje, prim.red.), a Vučiću se ne žuri da nastavi pregovore. Pored toga, za razliku od Vašingtona, Brisel je pozdravio Kurtijevu odluku da postepeno ukine takse i ne vrši snažni pritisak na njega da učini nešto više. I na kraju, odakle će doći tih „stotine miliona dolara“ direktnih stranih investicija i pomoći koje je Vašington obećao, naročito kada SAD nisu koordinisale svoju inicijativu sa EU?

Bilo bi mudrije da se krene postepeno i da politički lideri i društvo dostignu konsenzus oko promena koje će proizaći iz konačnog sporazuma. Kosovskim političarima i javnosti potrebna je transparentnost: a nije je bilo. Tači mora da bude otvoren oko sadržaja dogovora kako bi političari i društvo mogli o njemu da donose odluke – a ne da kasnije budu iznenađeni njime i njegovim posledicama. Kosovu je potrebno vreme da postigne konsenzus o tome kako da nastavi dijalog na demokratski način, a ne da bude naterano na donošenje brzih odluka.

Zatvarajući vanrednu sednicu Skupštine o taksama, održanu 11. marta, predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani (zamenica predsednika LDK) je u znak prekora Tačiju pozvala na ukidanje taksi u isto vreme kada se on povuče iz dijaloga. Osmanijev prekor istakao je Tačijevo odbijanje da se prikloni ustavnom zahtevu da je dužnost vlade da vodi takve pregovore.

Vašington i Tači su ti koji trenutno insistiraju na postizanju sporazuma, samim tim povećavajući pritisak na Kurtija da ukine takse. Predsednik Tramp, O’Brajen i Grenel zalažu se za postizanje brzog sporazuma.

Tramp traži brz dogovor kako bi povećao svoje izglede da ponovo bude izabran za predsednika – a koji deluju sve slabiji zbog ekonomske i zdravstvene krize nastale zbog pandemije zajedno s padom cena nafte i verovatnoćom da će bivši potpredsednik Bajden biti demokratski predsednički kandidat.

Tači vidi sporazum kao dodatak svojoj zaostavštini, ali ima i druga važnija politička interesovanja. Želeo bi da sruši Kurtijevu vladu kako bi zaštitio sebe i svoje pokvarene pajtaše od Kurtijevih napora da iskoreni sveprisutnu korupciju. Tačijev cilj bi zatim obuhvatao formiranje nove koalicione vlade, koju bi činile LDK, Kurtijev trenutni koalicioni partner, i PDK, stranka koju je Tači osnovao.

Trampova inicijativa da preuzime dijalog dala je Tačiju priliku da to učini. On upotrebljava pretnje SAD-a o kaznenim merama kao batinu protiv Kurtija i pokušava da ujedini LDK i parlamentarnu opoziciju kako bi zahtevali da se takse odmah ukinu. Tači je ove nedelje javno tvrdio da Kurtijevi postupci ugrožavaju odnose sa SAD-om i „samu budućnost naše države“ – što je neodgovorna optužba.

Dok lider LDK podržava Tačija, Skupština za sada ne podržava Tačija i situacija se nalazi u pat-poziciji.

Vredi podsetiti kosovske lidere da nijedan sveobuhvatni dogovor neće okončati neprijateljstvo Srbije prema njenoj bivšoj pokrajini. Dok Srbija ne prizna ono što je učinila na Kosovu pod Miloševićevom vladavinom, njihovi odnosi neće biti ni normalni ni prijateljski.

Od veće važnosti je to što bi trebalo da podsetimo kosovske lidere da su SAD sada i ostaće njihov blizak prijatelj i da se to neće promeniti bez obzira na to čime bi Tramp, O’Brajen, Grenel, Pompeo i Kušner mogli da zaprete. Kosovo ne bi trebalo da bude primorano da prihvati posledični sporazum sa neprijateljskom Srbijom, koji njegovi političari i javnost nisu videli zbog koristoljubivih motiva jednog političara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.