Koha: Firma sa Severa podnela zahtev za licenciranje kosovskom RUE, formirana komisija za odlučivanje

bandera struja
Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Sedam godina nakon briselskog energetskog sporazuma između Kosova i Srbije, kompanija sa Severa Kosova „Društvo Elektrosever“, podnela je zahtev za operativnu dozvolu za rad Regulatornom uredu za energiju na Kosovu (RUE).

Prijava je podneta pre nekoliko dana, a nakon što je Kosovo postalo nezavisno od Srbije kao regulatorna zona za transmisiju. Ovim se više ne dozvoljava Srbiji da koristi sredstva za interkonekciju na Kosovu.

Regulatorni ured za energiju potvrdio je za Kohu da se kompanija prijavila.

Ova institucija je saopštila da je već uspostavila komisiju za pregled prijave koja će izvršiti procenu na osnovu zakona i propisa na snazi za regulisanje ove aktivnosti.

KoSSev; Da je zahtev za licenciranje, ali ne jedne, već dve firme EPS-a, podnet prištinskim institucijama, prethodno je potvrdio i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. O tome u posebnoj vesti.

„Komisija će, nakon analize prijave, da prosledi ocenu Odboru za konačnu odluku. Pravilnikom o licenciranju energetskh delatnosti definisani su rokovi i postupci za izdavanje licence za obavljanje energetskih delatnosti, rok za pregled zahteva može biti do 60 dana od dana kada se prijava smatra kompletnom“, navodi se u odgovoru ove institucije.

Međutim, ovaj proces može da bude blokiran jer odbor RUE ne radi.

„Na osnovu gore iznetog pravila, nakon razmatranja prijave, konačnu odluku bi trebalo da donese Regulatorni odbor. Zbog toga, s obzirom na to da Regulatorni odbor trenutno nije u funkciji, ne može se doneti konačna odluka o izdavanju licence, kao što se ne mogu donositi ni druge odluke koje zahteva relevantno zakonodavstvo“, dodaje se u odgovoru.

Kompanija „Društvo Elektrosever“ registrovana je pri kosovskoj poslovnoj agenciji u novembru 2018. godine.

Prema Briselskom energetskom sporazumu, obe strane su se složile da osnuju takvu kompaniju u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

U sporazumu se navodi da će ova nova kompanija vršiti snabdevanje električnom energijom i da može da pruža usluge distribucije (kao što su naplata, prikupljanje, održavanje i fizičko povezivanje novih korisnika) korisnicima u četiri opštine na severu sa srpskom većinom i biće u mogućnosti da kupuje i prodaje energiju na otvorenom tružištu.

Ali, do sada se Srbija opirala planu primene Energetskog sporazuma i zbog potraživanja u trafostanici Valač i Gazivoda, kao i zbog zahteva za sopstvenim distributerom na Severu Kosova. Zvaničnici srpske vlade više puta su rekli da čekaju uspostavljanje Asocijacije opština sa srpskom većinom da bi je stavili pod kontrolu.

Prema Sporazumu o energetici, KOSTT je taj koji pod kontrolu stavlja podstanicu Valač u severnom delu, praktično u svoj prenosni sistem.

U međuvremenu ilegalno mešanje srpskih operatora u severni deo, prema sporazumu, trebalo bi da prestane, uključujući dispečersku kontrolu hidroelektrane Gazivode i uvoz 110 kV linije iz Novog Pazara.

KOSTT bi mogao da prikuplja prihode od energije koja se izvozi u treće zemlje, jer potpisivanjem sporazuma, ova institucija postaje deo mehanizma za saradnju između operatora na evropskom nivou. Pozivajući se na energetske podatke iz prošlosti, ovi prihodi mogu biti od 1.5 miliona do 2 miliona.

Razlog za blokadu Briselskog sporazuma bio je oklevanje srpske kompanije za registraciju, kao i neispunjavanje zakonskih kriterijuma, jer je ova kompanija u statusu kompanije koristila izraz „Kosovo i Metohija“.

Snabdevanje električnom energijom na severu nerešen je politički problem od posleratnog perioda.

U nemogućnosti da snabdevači funkcionišu u tom delu Kosova, RUE je odlukom iz 2013. godine izračunao isporuku tog dela kao gubitak i rekao da je godišnji gubitak bio oko 8 miliona evra, a koji je naplaćen građanima.

Ali, nakon tužbe narodnog advokata protiv ove odluke, Osnovni sud je suspendovao odluku RUE. U međuvremenu, slučaj je na sudu. Koha je zatražila od suda da joj saopšti u kojoj je fazi ovaj slučaj, ali u ponedeljak nije stigao odgovor.

U međuvremenu, od 2. decembra 2017. godine, KOSTT nije kupovao energiju za pokrivanje gubitaka u snabdevanju severnog Kosova.

Da bi se pokrila ova potrošnja, električna energija je neovlašćeno povlačena iz elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope. Prema podacima KOSTT-a, iz evropskog sistema interkonekcije povučeno je oko 37 miliona evra energije.

Ovaj dug je nastao za period od 2. decembra 2017. do sada.

U KOSTT su rekli da će oba pitanja, kako zbog neovlašćenog povlačenja sa Severa, tako i zbog ilegalne upotrebe kosovske interkonektivne mreže od strane srpske strane, koja su povezana sa finansijskom štetom koju je srpska strana nanela KOSTT-u, tretirati kroz posredovanje međunarodnog faktora i uz institucionalnu podršku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.