Koha: Dobio otkaz inspektor iz srpske zajednice koji nije išao na posao

Zastava dan Srpskog jedinstva
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Od ukupno 35 inspektora rada na Kosovu, njih 8 su Srbi, a njih 5 bojkotuje posao. Posle oko pet godina primanja plate bez odlaska na posao, u februaru ove godine obustavljena im je isplata. Ovih dana je jednom od njih izrečena mera otkaza, dok za ostala četiri disciplinski postupak nastavlja Inspektorat za rad.

Pet srpskih inspektora zaposlenih u Inspektoratu rada primaju plate oko pet godina, a ne idu na posao.

Ova ustanova je od februara ove godine odlučila da oni koji ne obavljaju svoju dužnost ostaju na platnom spisku, ali da im neće biti isplaćena plata.

Uprkos tome, nastavili su bojkot, sve dok jedan od njih nije dobio otkaz odlukom Disciplinske komisije Inspektorata, dok su ostala četiri u disciplinskom postupku.

„U ovom trenutku njih troje, deo koji je uključen u redovnu formu, rade zajedno sa drugim inspektorima, ali ovih petoro koji su zapošljeni na osnovu sporazuma – imali smo problema sa njima. Za jednog od njih je već disciplinska komisije za postupak napuštanja radnog odnosa donela odluku, a imamo još četvoro protiv kojih se vodi disciplinski postupak“, rekao je Agim Milaku (Millaku), v.d. glavnog inspektora Inspektorata rada.

U Inspektoratu rada ima ukupno 35 inspektora, od kojih su osmoro Srbi.

Petoro Srba koji su bojkotovali rad zaposleno je po posebnom sporazumu u Briselu za integraciju srpske zajednice u kosovske institucije.

Ostala tri Srbina, koji su kontinuirano radili zajedno sa inspektorima rada, angažovani su po redovnoj proceduri.

Vršilac dužnosti glavnog inspektora, Agim Milaku, rekao je da postoji značajan nedostatak broja inspektora i da je njihov bojkot dodatno otežao posao.

„Ako se zauzme stav da se napusti posao, onda se otvara mogućnost da se obnove radna mesta za druge ljude, ali dok su oni u procesu, mi nemamo tu mogućnost da delujemo“, izjavio je on.

U vezi sa tim što nisu radili, srpski inspektori su se žalili da godinama nisu imali uslove, poput kancelarije i automobila za obilazak terena.

Međutim, iako su im ovi uslovi obezbeđeni prošle godine, oni još uvek ne obavljaju svoju dužnost.

Iz istog razloga je Ministarstvo prosvete obustavilo isplate za 32 radnika srpske zajednice koji su primali plate od 2016. godine.

Pročitajte još:

RSE: Ukinute plate za 32 Srbina zaposlena u MONT koji nisu dolazili na posao; „Nisu nam obezbedili uslove za rad“

Kosovsko ministarstvo prosvete plaća 32 srpska radnika a ne dolaze na posao, ovaj mesec plata na nuli

Za plate 21 pripadnika ‘Civilne zaštite’ isplaćeno blizu 160 hiljada evra, nema dokaza da idu na posao

RSE: Ugovor i plata za jedan potpis mesečnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.