RSE: Ukinute plate za 32 Srbina zaposlena u MONT koji nisu dolazili na posao; „Nisu nam obezbedili uslove za rad“

Ministarstvo prosvete
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Radio Slobodna Evropa (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Aleksandar, srpski državljanin iz severnog dela Mitrovice, „radi“ u kosovskom Ministarstvu prosvete od januara 2016. Nijedan dan nije išao na posao, ali je platu primao redovno.

Ova praksa je prekinuta tek posle šest godina – u februaru ove godine, kada mu Ministarstvo prosvete nije izdvojilo platu.

Aleksandar je zaposlen u Ministarstvu nakon dogovora koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu, za integraciju pripadnika Civilne zaštite.

Civilna zaštita je bila paralelna struktura Srbije na Severu Kosova, koja je raspuštena 2015. godine, nakon sporazuma uz posredovanje Evropske Unije.

Nakon ovog sporazuma, stotine pripadnika ove strukture zaposleno je u kosovskim institucijama.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Aleksandar – čije je pravo ime poznato našoj redakciji – kaže da je prvi i poslednji kontakt sa svojim poslodavcem – u ovom slučaju Ministarstvom prosvete Kosova – ostvario 5. januara 2016. godine.

Od tada se nikada nije bavio poslom koji mu je dodeljeni.

„Tek tada sam bio u Prištini, sve je to trajalo i od tada nisam imao nijedan telefonski poziv iz Ministarstva (prosvete) i nikakav kontakt“, kaže Aleksandar.

Šest godina zaredom on i još 31 Srbin primaju plate od Ministarstva prosvete bez ijednog dana rada.

Ali, sve se promenilo prošlog meseca, kada Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija (MONT) na Kosovu nije isplatilo plate ovim radnicima.

Shvativši to, Aleksandar kaže da se zajedno sa drugim radnicima žalio Ministarstvu.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo, sa kojim je imao ugovor, nije mu ponudilo uslove za rad, jer je, kako kaže, morao da bude angažovan na poslovima u severnom delu Kosova, gde živi.

S druge strane, iz MONT-a kažu da je prekid plata bivših pripadnika Civilne zaštite prouzrokovala opomena Kosovske kancelarije za reviziju za izvršenje plata za radnike koji ne dolaze na posao.

„Nakon nalaza revizora, kao ministarstvo, odmah smo reagovali i nadležni službenici su se bavili ovim slučajem“, kaže se u saopštenju MONT-a upućenom Radiju Slobodna Evropa.

Kancelarija za reviziju je ponovila istu primedbu ovom Ministarstvu u najmanje tri izveštaja, redom u godinama: 2018, 2019. i 2020. godine, ali MONT potvrđuje da radnici nisu išli na posao od njihovog imenovanja 2016. godine.

Godišnji izdaci za njihove plate, prema izveštaju Kosovske kancelarije za reviziju, bili su oko 135,000 evra.

Za šest godina Ministarstvo je za njih isplatilo oko 810,000 evra u platama.

Šta je bila Civilna zaštita?

Civilna zaštita je paralelna struktura, osnovana na Severu Kosova 2006. godine. Njeni pripadnici, između ostalih, bili su odgovorni za podizanje barikada na tom području, kako bi se sprečilo slobodno kretanje.

Ova struktura je imala više od 700 članova, dok je dogovorom postignutim u Briselu predviđeno da kosovske institucije ponude 483 radna mesta na severu zemlje, kako bi se ova lica integrisala u kosovski sistem.

Vlada Kosova je u julu 2015. godine donela odluku o primeni ovog sporazuma i u narednim mesecima ovi radnici su dobili ugovore u kosovskim institucijama – od ministarstava do državnih agencija sa lokalnim delatnostima.

Dana 28. decembra 2016. godine svečano je otvoreno nekoliko kancelarija namenjenih integrisanim radnicima na severu, dok su istog dana uveče u zgradu u kojoj su se nalazile bačene eksplozivne naprave kojima su oštećene.

Od tada, nije bilo nikakvog drugog pokušaja Vlade Kosova da otvori ove kancelarije i to je razlog zašto su mnogi od onih koji su postavljeni da rade u kosovskim institucijama godinama primali plate bez rada.

Kosovska kancelarija za reviziju je u nekoliko izveštaja pominjala neangažovanje zaposlenih u pojedinim ministarstvima Vlade Kosova.

Ovo pitanje je 2020. godine uvršteno kao primedba Ministarstvu za infrastrukturu, životnu sredinu i prostorno planiranje, Ministarstvu kulture, Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave, kao i Ministarstvu trgovine i industrije.

Bilo je izveštaja o ovom pitanju prethodnih godina – barem od 2017. nadalje – za razna ministarstva.

Tokom poslednjih šest godina došlo je do restrukturiranja ministarstava u Vladi Kosova i tokom ovog procesa radnici su prebačeni u relevantna ministarstva, ne ostavljajući jasnu sliku o tome kako su radnici raspoređeni u ministarstvima.

Vlada Kosova nije dala informaciju o tačnom broju zaposlenih koji se godinama nisu javljali na posao i ukupnom iznosu koji su sve institucije zajedno isplatile za ove radnike.

Nemaju sve institucije „problema“ sa zaposlenima

Međutim, situacija u nekim institucijama je drugačija. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova kaže za Radio Slobodna Evropa da ima 8 srpskih zvaničnika koji rade i smešteni su u Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Pored njih, u nekoliko agencija koje deluju u okviru ovog ministarstva ima stalno zaposlenih.

Iz ovog ministarstva kažu da je i ranije bilo problema sa nedolaskom radnika na posao.

„U Kosovskoj agenciji za šume, koja takođe deluje u okviru MPŠRR, od ukupno 18 zaposlenih, njih 8 je napustilo radna mesta odlukom Disciplinske komisije u 2017. godini“, kažu u MPŠRR.

Dogovorom postignutim u Briselu, 27 srpskih zvaničnika primljeno je u Popravnu službu Kosova, koju nadgleda Ministarstvo pravde.

„Sva primljena službena lica rade puno radno vreme u Pritvorskom centru u Mitrovici“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Čak i u Ministarstvu za infrastrukturu, koje ima angažovana 32 službenika, za RSE kažu da „svake nedelje prihvataju kontinuitet rada od dotičnih funkcionera“.

Ali, u izveštaju Kosovske revizorske službe za ovo ministarstvo stoji da do oktobra 2020. godine za ove zaposlene nije bilo dokaza o kontinuitetu u radu.

Medžide Demoli-Nimani (Mexhide Demolli-Nimani), direktorka nevladine organizacije FOL, koja se bori protiv korupcije, kaže da je neprihvatljivo da ljudi koji su zaposleni u institucijama budu plaćen, ukoliko ne rade.

„Jednak tretman svih građana, jednom zauvek, treba uspostaviti širom Kosova. Ne bi trebalo da imamo građane koji, ne rade nijedan dan, a primaju plate tokom cele godine“, kaže ona.

Kancelarija Evropske Unije na Kosovu kaže da je glavni problem u primeni Sporazuma o integraciji Srba nedostatak radnog prostora za ove radnike.

„Ovo pitanje je direktno vezano za nedolazak na posao“, kažu u Kancelariji EU i dodaju da očekuje, kao i kod svakog Sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije „da će strane uložiti dodatne napore“ da ih sprovedu.

Povezane vesti:

Za plate 21 pripadnika ‘Civilne zaštite’ isplaćeno blizu 160 hiljada evra, nema dokaza da idu na posao

RSE: Ugovor i plata za jedan potpis mesečnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.