Stojanović: Najbitnije da smo sprečili likvidaciju Trepče

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović izjavili su danas da je odlaganjem rasprave o Trepči u kosovskoj skupštini sprečena likvidacija tog preduzeća i da će Zakon o Trepči biti donet na nekoj od posebnih sednica.

"Naš zadatak danas je bio da sprečimo da se Trepča likvidira i to je postignuto. Vlada nije mogla da preuzme dugove od 1,4 milijarde, tako da je sada nađeno bolje rešenje – da Trepča ne bude likvidirana, već da bude funkcionalna dok se ne nađe trajno rešenje, koje svakako mora da se definiše posebnim zakonom," rekao je Stojanović novinarima.

Kosovska skupština usvojila je danas predlog izmena i dopuna Zakona o reorganizaciji i promenama određenih preduzeća i njihove imovine kojim nije obuhvaćena i Trepča, pošto je taj kombinat na predlog kosovske vlade izuzet iz tog zakonskog predloga.

Stojanović je istakao da će odredbe koje su promenjene dovesti do toga da Trepča neće biti likvidirana 2. februara i da su produženi rokovi i otvorena zakonska mogućnost da za Trepču u duzem vremenskom periodu bude nađeno adekvatno rešenje, a njen status regulisan zakonom.

Ideja da se "Trepča" pretvori u javno preduzeće nije bila dobra ni prihvatljiva iz mnogo razloga, naveo je Stojanović.

Na pitanje da li će se o Trepči raspravljati u sredu, Stojanović je rekao "videćemo".

"Najvažnije je da smo danas ovo rešili, ovo je dobra vest za sve, a naročito za one koji rade u Trepči," podvukao je Stojanović.

Jablanović je rekao da je odustajanjem od rasprave o Trepči ispoštovan stav srpske strane i naglasio da bi brzi način izglasavanja tog zakona bio manjkav.

"Zakon o Trepči će biti donet na nekoj od posebnih sednica i biće poseban zakon koji će se ticati samo kombinata 'Trepča' i strategije razvoja tog preduzeća u budućem periodu. To je jedan kombinat koji ima za cilj da pomogne razvoj čitavog Kosova i da pruži priliku za ekonomsku egzistenciju velikog broja ljudi," rekao je Jablanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.