Kocijančič potvrdila: Sutra se očekuje primena sporazuma o pravosuđu, obe strane ispunile sve obaveze

Očekuje se da sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine sutra stupi na snagu – kazala je portparolka Evropske unije, Maja Kocijančič, u pisanoj izjavi za KoSSev, odgovarajući na pitanje da potvrdi da li sutra počinje sprovođenje ovog sporazuma, kako je jutros javio KoSSev na osnovu potvrde iz Sudskog saveta Kosova. 

Kocijančič podseća i da su dogovor o sutrašnjem sprovođenju sporazuma dvojica predsednika – Aleksandar Vučić i Hašim Tači, postigli 31. avgusta, a u okviru dijaloga kojim fasilitira Evropska unija i dodaje:  

"Svi koraci za integraciju pravosudnog osoblja kosovskih Srba u kosovsko pravosuđe su završeni i obe strane su ispunile svoje obaveze u tom pogledu."

Ranije danas direktor sekretarijata Sudskog saveta Kosova, Škeljzen Maljići, potvrdio je za KoSSev da su četrdeset i dve sudije srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvane da sutra polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Oni bi trebalo da 23. oktobra počnu sa radom u okviru kosovskog pravosudnog sistema, kada se očekuje i početak rada, po prvi put od 1999. – sudova "Republike Kosovo" na Severu.

Za sada, međutim, nije poznato da li će se srpske sudije pojaviti na polaganju zakletve, kao ni to da li će sutra zakletvu polagati i srpski tužioci.

Ostale detalje o sporazumu o pravosuđu, kao i o tome šta je bio preduslov za integraciju sudskog pravosudnog osoblja čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.