Kocijančič: Formiranje institucija što pre, Kosovo nema vremena za gubljenje

"Pozivamo da se Skupština što pre konstituiše, a parlamentarne stranke da deluju odgovorno, ispunjavajući svoje obaveze koje proizilaze iz Ustava i zakona na snazi. Nadamo se formiranju vlade. Kosovo nema vremena za gubljenje" – poručila je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančič, za prištinski Observer.

Kocijančič je istovremeno, prenosi isti portal, izlistala obaveze koje očekuju novu kosovsku vladu.

"Očekujemo da će se nova vlada, nakon formiranja, odmah uključiti u reforme koje se bave sprovođenjem zakona i ekonomijom, očekuje se liberalizacija viznog režima i konstruktivno angažovanje u dijalogu sa Srbijom. Sve ovo je od suštinskog značaja za Kosovo za napredak na svom evropskom putu," dodala je Kocijančič.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 11. juna. Konstitutivna sednica je zakazan posle gotovo dva meseca od izbora, a ni nakon više pokušaja održavanja sednice, pobednička koalicija PAN nije zvanično u Skupšini predložila svog kandidata za predsednika te institucije – Kadrija Veseljija, čijem se kandidovanju protive opozicione stranke.

S obzirom na to da je konstitutivna sednica započeta u predviđenom zakonskom roku, sada zakonski predviđenog vremenskog okvira za izglasavanje predsednika skupštine nema, te se konstitutivna sednica nastavlja, iako je jasno da će nešto morati da se preduzme kako ona ne bi i trajala u nedogled. Kosovski ustav nije predvideo ovakvu situaciju u kojoj je blokiran izbor predsednika skupštine. Tako su sve snažniji glasovi da bi do rešenja moglo da se dođe novim parlamentarnim izborima, a pre čega bi se trebalo obratiti Ustavnom sudu po mišljenje. Upravo ovu mogućnost najavljuje Demokratska liga Kosova, dok se Samoopredeljenje protivi. U međuvremenu stigle su najave koalicije PAN da bi nova vlada mogla da bude formirana naredne nedelje, odnosno narednih 10 dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.