Druga koverta za Kosovo, ovog puta za premijera

Izvor: Arbresh (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Međunarodna zajednica na Kosovu se angažovala kako bi na mestu glavnog izvršnog bila žena albansko-američkog porekla. Arbresh.info saznaje iz međunarodnih izvora da je ona školovana na prestižnim univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama i ćerka je visokog albansko-američkog zvaničnika.

Premijer bi tako bila žena i nestranačka ličnost, a očekuje se da njen kabinet bude sveobuhvatan za sve parlamentarne stranke.

Sveobuhvatna vlada bi tako prevazišla obustavljanje važnih procesa, a što je hitno predlagao i predsednik Alijanse novo Kosovo, Bedžet Pacoli, zbog ishoda izbora 11. juna, usled čega je do sada bilo nemoguće formiranje institucija, piše arbresh.info.

Politički predstavnici su nedavno rekli da će Kosovo u roku od deset dana imati svoje institucije, iako još uvek nisu pristali na nastavak konstitutivne sednice za izbor predsednika i potpredsednika, a nakon izbora predstavnika vlasti.

Slično se dogodilo i 2011. godine kada su PDK, LDK i AKR dogovorili Atifetu Jahjagu kao svog kandidata za predsednicu Kosova.

Sporazum je postignut između bivšeg predsednika Bedžeta Pacolija, sadašnjeg predsednika i tadašnjeg premijera, Hašima Tačija i predsednika odlazeće vlade i u to vreme lidera LDK-a, Ise Mustafe, uz pomoć bivšeg američkog ambasadora, Kristofera Dela.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.