Beograd: Novi bulevar dobija ime po herojima sa Košara

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će novoizgrađeni bulevar koji spaja Tošin bunar i Most na Adi u srpskoj prestonici dobiti naziv po herojima sa Košara, pošto je taj predlog dobio najveći broj glasova građana. Putem aplikacije "Beokom servis" građani su glasali za ime novog bulevara, saopšteno je iz Skupštine Beograda. Od predloženih 167 imena naziv "Heroji sa Košara" dobio je čak 1.150 više glasova od drugoplasiranog.

Beograđani su pokazali da ne zaboravljaju velike junake koji su dali život za otadžbinu, izjavio je Mali.

Da bulevar koji spaja Tošin bunar i Most na Adi ponese ime heroja sa Košara glasalo je 1.305 građana.

Među predlozima za naziv novog bulevara su se našla imena Vasilija Ostroškog, Nenada Bogdanovića, Branka Pešića, patrijarha Pavla, Milunke Savić, Mileve Marić Anštajn.

Bitka za Košare

Bitka za Košare počela je 9. aprila 1999., napadom "Oslobodilačke vojske Kosova" i NATO snaga na rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici, a zvanično se završila 14. juna iste godine, kada se Vojska Jugoslavije, na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a – povukla odatle. 

Veruje se da je u napadu na Košare učestvovalo oko 1.500 pripadnika OVK-a – uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije – što je bio drastično veći broj od broja pripadnika tadašnje jugoslovenske vojske koji su štitili karaulu – njih nešto više od 100. Cilj napada bio je prodor u Metohiju i da se snage Vojske Jugoslavije, do tada dobro sakrivene, nateraju na otvorenu borbu.

Tokom oružanih sukoba na Košarama poginulo je, prema podacima iz medija, 108 pripadnika jugoslovenske vojske i dobrovoljaca, a tela nekoliko vojnika nikada nisu izvučena sa granice. Veruje se i da je poginulo više od 200 pripadnika OVK-a.

Ova bitka biće upamćena kao jedna od onih sa najviše žrtava pripadnika VJ-a, ali i po tome što je, uprkos malobrojnom ljudstvu, ova vojska uspela da odbrani ceo rejon, zbog čega se njeni pripadnici – i preminuli i preživeli – u javnosti nazivaju herojima. Spomenik poginulim vojnicima, ipak, nije podignut, iako je to prošle godine najavljeno.

Kosovski Albanci, sa druge strane, imaju drugačiji pogled na ovu bitku, smatrajući da je ona vođena za "oslobađanje Kosova" i da je njom "prekinuta granica između Kosova i Albanije".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.