Ko se do ponoći prijavi eUpravi i vakciniše u roku od 7 dana dobija 3.000 dinara

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Svi oni koji se prijave na portal eUprave noćas do ponoći i vakcinišu se u narednih sedam dana, takođe stiču pravo na 3.000 dinara državne pomoći, istakla je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba, javlja N1.

Iako je državnom uredbom predviđeno da pravo na novčanu pomoć od 3.000 dinara imaju vakcinisani građani, stariji od 16 godina, koji su vakcinu primili zaključno sa 31. majem, Darija Kisić Tepavčević, ministarka rada, najavila je produžetak ovog roka.

Ona je, posle sednice Kriznog štaba izjavila da će pravo na isplatu 3.000 dinara imati i građani koji se do ponoći, dakle – do 1. juna, prijave na portal eUprave, i vakcinu protiv zarazne bolesti kovid-19 prime u narednih sedam dana.  Reč je o vakcinama za koje je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije izdala dozvolu – Sputnjik V, Fajzer, Sinofarm i AstraZeneka.

Iz N1 podsećaju, u ponoć 1. juna, na sajtu Uprave za trezor, počinje prijava za 3.000 dinara za građane Srbije koji su vakcinisani makar jednom dozom vakcine zaključno sa 31. majem, odnosno, prema najavama ministarke – i u narednih nedelju dana pod uslovom prijave za vakcinu eUpravi do 1. juna.

„Prijava će biti omogućena i telefonom, pozivom kontakt centra, čiji će broj biti objavljen pred početak rada u petak 4. juna“, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Ministarstvo finansija istaklo je da će „isplate biti realizovane odmah po završetku prijave“.

Penzionerima će dodatna novčana pomoć biti isplaćena bez prethodne najave, stoji u Uredbi vlade Srbije, dok će za osobe koje služe zatvorsku kaznu prijavu podneti Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

U ovoj Uredbi, za razliku od uplate 30+30 evra pomoći, ne predviđa se automatska uplata za primaoce socijalne pomoći, te će i oni ovaj put morati da se prijave.

„U svojoj prijavi građani dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građana, registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji će se uplatiti dodatna novčana pomoć“, ističe se u Uredbi.

Građanima koji nemaju otvoren tekući račun u banci, a to se odnosi i na penzionere, Ministarstvo finansija otvoriće poseban namenski račun kod banke Poštanska štedionica. Građani koji imaju račun u banci, ali ne žele preko njega da prime ovu pomoć, mogu prilikom prijave da izaberu neku drugu banku gde će im biti otvoren poseban račun u svrhu uplate 3.000 dinara.

N1

Pročitajte još:

Prijava vakcinisanih građana za 3.000 dinara počinje sutra

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.