Enver Sekirača osuđen na 30 godina zatvora zbog podsticanja na ubistvo Triumfa Rize

Enver Sekiraća
FOTO: Lajmi

Izvor: Lajmi.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Enver Sekirača (Enver Sekiraqa) u ponedeljak je osuđen na 30 godina zatvora zbog podsticanja na ubistvo bivšeg policajca Triumfa Rize (Triumf Riza).

Pročitajte još:

Insajderi: Ko je prištinski gangster koji je osuđen na 30 godina zatvora?

Optužen je za podsticanje na izvršenje teškog ubistva Triumfa Rize, za koje je osuđen na 37 godina zatvora, ali slučaj je vraćen na ponovno odlučivanje.

U kaznu će se uračunati i vreme provedeno u pritvoru od 30. januara 2014, kada je mera produžena, izveštava Zakletva za pravdu.

Navedenu presudu pročitao je predsedavajući sudija, Šašivar Hoti (Shashivar Hoti), prema kojem je oštećeni upućen u parnični postupak.

Inače, u završnoj reči 4. septembra 2019. godine, tužilac Haki Gecaj tražio je primerenu kaznu za Sekiraču, prema njegovom mišljenju, kako bi drugi bolje razmislili pre nego što počine zločine, poput Sekirače.

Optuženi Sekirača je, sa druge strane, za sebe tražio pravdu.

Osnovni sud u Prištini osudio ga je 17. maja 2016. za izvršenje dva dela „Podstrekavanje na izvršenje teškog ubistva“ i krivično delo „Prisile“ jedinstvenom kaznom od 37 godina zatvora, a oslobođen je krivičnog dela „Silovanje“.

Apelacioni sud je 24. oktobra prošle godine održao saslušanje u vezi sa izricanjem mere bezbednosti Enveru Sekirači, nakon što ga je isti sud 19. oktobra oslobodio pritvora i odredio mu meru kućnog pritvora.

Tri sudije Apelacionog suda, dve iz EULEX-a, Elka Ermenkova i Ana Adamska-Galant (Anna Adamska-Gallant), kao i lokalni sudija Mejreme Memaj, glasale su za promenu mere bezbednosti protiv njega.

Ali ovaj sud je nakon samo dva dana odlučio da ponovo odredi pritvor Enveru Sekirači nakon što su na društvenoj mreži prijatelji koji su ga posetili nakon puštanja iz pritvora – objavili fotografiju.

Time je drugostepeni sud utvrdio da je Enver Sekirača prekršio meru kućnog pritvora koja mu je dodeljena.

Inače, na raspravi Apelacionog suda održanoj 6. septembra prošle godine, na kojoj su razmatrane žalbe stranaka, Enver Sekirača je zatražio da ga puste iz pritvora na slobodu.

A kao garant njegovog puštanja, Sekirača je ponudio svoju imovinu, uključujući kuću, bar i veliku svotu novca, za koji je rekao da će je prikupiti uz pomoć porodice.

Međunarodni tužilac, Anca Stan (Anka Sten), na raspravi Žalbenog veća 6. septembra, izjavila je da, osim zahteva iz žalbe, nema šta drugo da doda, ali je rekla da je stav odbrane da se izuzme neki dokaza pogrešan.

U aprilu 2014. godine, Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podiglo je optužnicu protiv Envera Sekirače za tri krivična dela „Podstrekavanje na ubistvo Trijumfa Rize“, „prisilu“ i „silovanje“, dog ja ze za poslednje krivično delo prvostepeni sud oslobodio.

Tužilaštvo tvrdi da je incident u švajcarskom kazinu između Sekirače i Rize bio jedan od motiva koji su doveli do ubistva Trijumfa Rize.

Incident u švajcarskom kazinu dogodio se u decembru 2006, između Envera Sekirače i nekim njegovim drugovima sa jedne strane, i pokojnog Trijumfa Rize i Arbena Seljmanija sa druge. Arben Seljmani je teško povređen u incidentu.

Triumf Riza ubijen je 30. avgusta 2007, za šta je Arben Beriša osuđen na 35 godina zatvora, a Enver Sekirača na 37 godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.