Haradinaj: Moram da komuniciram sa svakim ko ima autoritet na Severu

"Dobio sam naznaku od zamenika premijera Jevtića pre samog hapšenja (Marka Đurića) da ukoliko se bude nastavilo sa  dešavanjima na severu i ako bude došlo do nasilja ili poteškoća, onda će oni biti primorani da napuste vladu," rekao je Ramuš Haradinaj za KTV-ov Rubicon, govoreći o odluci Srpske liste da napusti kosovsku vladu. "Vlada ne može da padne, ni danas, ni sutra zbog toga što je Srpska lista izašla iz vlade; za njih, za Srbe na Kosovu – bolje je da se vrate u vladu," kazao je takođe. 

Moram da komuniciram sa svakim ko ima autoritet na Severu a Milan Radojičić ga ima

Haradinaj je takođe govorio o svojoj, kako je KTV naveo – vezi sa Milanom Radojičićem, sa kojim, po sopstvenom priznanju, ima "redovnu komunikaciju". 

Upitan šta ga povezuje sa Radojičićem, Haradinaj je odgovorio: "Njegov autoritet na Severu." 

"Potreban mi je sever, moram da dođem do svakog ko ima autoritet tamo, da komuniciram s njima, da integrišem Sever, kako bi se osigurala bezbednost za sve," dodao je.


Kancelarija za KiM: Tači i Haradinaj Severu mogu da se približe ako se popnu na neku od zgrada u Južnoj Mitrovici

Upravo izjavu Ramuša Haradinaja o tome da mu "treba Sever" preneli su i beogradski mediji, ne prenoseći, međutim, i preostali deo izjave, a pod naslovima "Haradinaj bi da preuzme Sever", "Hoću Sever: Nova provokacija Haradinaja", "Potreban mi je Sever Kosova" naslovi su jutrošnji iz Beograda.

Na izjavu je potom reagovala saopštenjem za medije Kancelarija za Kosovo i Metohiju, pominjući i kosovskog predsednika Hašima Tačija: 

"Hašim Tači i Ramuš Haradinaj mogu da se približe severu Kosova i Metohije ako se popnu na neku od zgrada u južnom delu Kosovske Mitrovice, odakle se najbolјe vidi kako srpska trobojka vijori nad zvečanskom tvrđavom. To je najbliže što mogu da priđu severu Kosova i Metohije, koji im je, kako kažu, potreban."

Komentarisao je i hapšenje Đurića u Kosovskoj Mitrovici, kojeg su privele jedinice ROSU u ponedeljak, nakon čega su ga sprovele u Prištinu, a potom i do Merdara. 

"Moj stav je bio da se poštuje protokol i ako mu Ministarstvo pravde nije dalo dozvolu, onda treba da deluje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tako je prema ustavu i zakonima."

Đuriću su, tvrdi, poslate sve poruke da ne dolazi tog dana. 

"Nadali smo se da neće doći i da se neće dogoditi šta se dogodilo, ali smo ih upozorili i oni su znali. Pravo da vam kažem, osećao bih se slomljeno da Kosovska policija nije uspela," rekao je Haradinaj u intervjuu za KTV i emisiju "Rubikon". 

Povodom kritika prištinskih medija što se nije oglašavao na dan hapšenja Đurića, Haradinaj je rekao da se na to odlučio, jer su tog dana "mnogi drugi govorili" i da "neko mora da radi", navodeći da je u nedelju uveče, kako je priznao, bio obavešten da je Đuriću zabranjen ulazak.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Haradinaj je rekao:

"Predsednik Vučić bi trebalo da razume dinamiku na Kosovu, jer ovde postoji unutrašnja dinamika. Pre Asocijacije, za dobrobit kosovskih Srba je važno da imamo zakon i red za sve i ne samo za Srbe," rekao je on:

"Zaključak svih problema je uzajamno priznanje. Uzajamno priznavanje je ključ za sve probleme. "

Ponovio je svoju raniju poruku da je pogrešno to što Srpska lista "postavlja ultimatume", jer, kako kaže – "to nije rešenje za normalizaciju odnosa".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.