Kmetovčani u povrtarstvu vide budućnost

Povrtarstvo Kmetovce
FOTO: RTK2

Upornost, naporan rad, mnogo ulaganja i pametna računica, sve ovo je potrebno za uspešno bavljenje povrtarstvom, tvrde oni koji od toga žive. Ekipa RTK2 posetila je Kmetovce, jedno od sela sa najvećim proizvođačima povrtarskih kultura u Kosovskom Pomoravlju i ispitivala da li je bavljenje povrtarstvom isplativo.

Posao povrtara nije nimalo lak. Tome u prilog ide činjenica da odmora skoro i nema, jer posla, bilo u baštama ili plastenicima, ima tokom cele godine. Kmetovčani su poznati povrtari koji osim duge tradicije uzgajanja kupusa, ubiru plodove i ostalih povrtarskih kultura za koje kažu da uzgajaju na veoma kvalitetan način.

“Trenutno ubiramo plodove paprike, paradajza, sadili smo paradajz za septembar mesec, imamo boraniju. Trenutno sadimo kupus, karfiol i brokoli. Svoje proizvode prodajemo na našoj pijaci u selu, zatim u Gnjilanu, takođe suprug nosi u Prištinu. Da li može sve da se proda? Može, kada se hoće, sve se može. Ni ja, a ni suprug ne radimo nigde i ovo nam je jedini izvor prihoda, od ovoga može da se živi. Ulaganja su velika, moramo da kupimo kvalitetno seme da bi dobili kvalitetne proizvode. Kod nas je sve organsko, ne prskamo ni sa čim, zato što to jedu i naša deca”, istakla je Milica Pavlović, čija porodica poseduje 15 plastenika.

„Sada je aktuelan paradajz, krompir, krastavac i luk. Ovde smo na pijaci, prodajemo proizvoide svakog dana, roba je izuzetno kvalitetna, sve što donesemo prodamo. Paradajz je 80 centi po kilogramu, krompir i krastavac su po 50 centi, sa mušterijama smo zadovoljni“, rekao je Srđan Nasković.

Agronoma Zorana Naskovića novinari RTK2 zatiču u njivi kako priprema zemljište za sadnju kupusa. Kaže da se proizvodnja povrća ispati ukoliko se obezbede svi uslovi za njegov rast i razvoj, vodeći se onom starom „Kako seješ, tako i žanješ“, a prodaja njihovih domaćih proizvoda znatno je napredovala od kako su dobili pijacu.

„Mi smo se borili i izborili za izgradnju pijace pored magistralnog puta Gnjilane-Bujanovac i tu dosta plasiramo naše proizvode, osim toga, proizvode plasiramo i na gnjilanskoj pijaci. Problem je što naše proizvode ne možemo da plasiramo i van Kosova, nailazimo na izvesne poteškoće zbog CEFTA sporazuma, obraćali smo se nadležnima, nismo uspeli u potpunosti da rešimo to pitanje, ali imamo tržište i u Bujanovcu, Vranju i Preševu“, naglasio je agronom, Zoran Nasković.

Ovi vredni povrtari su u ovom poslu videli budućnost, s obzirom na to da povrća u ovom selu svake godine ima sve više. Ono što može poremetiti njihov rad jesu nepovoljni vremenski uslovi, a kiša koja je prethodnih dana padala pogodovala je povrtarskim kulturama.

„Sa jedne strane to je korisno, zato što se nadomešćuje vlaga u zemljištu, ali sa druge strane treba obratiti pažnju na pojavu biljnih bolesti ukoliko je velika vlažnost u biljkama, potrebna je intezivnija zaštita povrća“, kazao je agronom Nasković.

Kmetovčani kažu da je najisplativija proizvodnja povrća u plastenicima, iz razloga što tu mogu da rade tokom cele godine. Ono što je najvažnije, a što s ponosom ističu, jeste da kupci u svakom trenutku kod njih mogu da pazare sveže povrće izuzetnog kvaliteta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.