Hramovna slava obeležena u Zočištu, vladika Teodosije na Severu Kosova

Zočište
Foto: RTK2

Pred većim brojem vernika u poznatom metohijskom manastiru Zočište obeležena je hramovna slava Svetih vrača Kozme i Damjana. Liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije Raško-prizrenske. Na krajnjem Severu, vladika Teodosije je na ovaj verski praznik, liturgiju služio u Vračevu.

“Okupili smo se oko moštiju Svetih Vrača, svetih lekara i besrebrenika Kozme i Damjana i taj komad kostiju je razlog zbog koga postoji ova crkva, rušena pa ponovo zidana, taj komad kostiju je razlog zbog koga smo se okupili. To tako može da izgleda nekome ko ne zna tajnu kojom je natopljena ta kost, a ta sveta kost je natopljena blagodeću Božijom u kojoj je večni život, zapravo u toj kosti jeste sami večni život gde je Gospod naš Isus Hristos koji je izvor svakog isceljenja i koji toči isceljenja preko svojih slugu koji imaju različite službe u crkvi njegovoj, koja je uređena kao telo…”, poručio je otac Ilarion.

Domaćin ovogodišnje manastirske slave bio je Aleksandar Perović iz Zupča sa Severa Kosova.

“Izuzetna je čast biti domaćin manastirske slave, jer smo uvek dobro dočekani kod Igumana Stefana i monaštva. Kolač sam uzeo za zdravlje porodice i nadam se da ćemo ovde da se okupljamo u što većem broju”, kaže Perović.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, iz Banja Luke, Milorad Arlov takođe je prisustvovao manastirskoj slavi.

„Treći put sam u Zočištu, prvi put na slavi. Monaštvu, vladici i svima želim srećnu slavu. Crkva je uvek ta koja okuplja srpski narod i ovde se oseća veliko zajedništvo, duh Hristov, ali i vera i zajedništvo u opstanak srpskog naroda na Kosovu, gledajući ovo ponosan sam“, kazao je Arlov.

Poseban je osećaj doći u svoj kraj, poručuju i raseljeni meštani Zočišta. Iako bi najviše voleli da se vrate, kažu da nema uslova za povratak.

“Otišli smo pre 20 godina, a osećaj je uvek lep kad dođeš u svoj rodni kraj, napuniš se emocijama, baterijama što bi mi rekli, osećaš se prijatnije. Kuće jesu napravljene ali ostali su samo zidovi, polomljeni su prozori. Za sada mislim da nema uslova za povratak, svako bi voleo da se vrati u svoj kraj, ali za sad teško”, kaže Anđelko Mišić iz Zočišta.

“Nije svejedno, malo ta nostalgija ubija, ali kad god imamo prilike dolazimo i doći ćemo opet”, kaže Aleksandar Lukić.

Nakon manastirske slave raseljeni Srbi su obišli pravoslavno groblje koje se nalazi u blizini manastira. Pre ’99. u Zočištu je živelo oko 55 srpskih porodica, danas nema ni jedne.

Vladika Teodosije: Današnji lekari kojima nije dovoljna plata, već i iznuđuju novac da pročitaju žitije Kozme i Damjana

A u manastiru Vračevo, koji datira iz 15. veka, na krajnjem Severu Kosova, vladika raško-prizrenski Teodosije je, podsećajući na isceliteljsku ulogu svetih vrača Kozme i Damjana, koji se obeležavaju i kao lekarska slava, rekao:

„U njihovom žitiju kaže se da su lečili besplatno, bez novca. Današnji lekari bi trebali da pročitaju žitije Svetih Кozme i Damjana. Oni kojima nije dovoljno što prime platu za ono što čine, već i iznuđuju novac od ljudi da bi pomogli, ne znajući da je i njima Bog dao taj dar da mogu da leče i da pomažu drugima. Sveti besrebrenici nisu hteli da uzmu ništa kao nagradu za sve ono što su činili. Ne samo da su lečili ljude, već su lečili i životinje. Izgonili su demone, zle duhove. Oni su poput Apostola na taj način širili veru u Gospoda našega. I ne samo rečima nego i delima“ – prenosi TV Hram.

Prema predanju, svetitelji Kozma i Damjan su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa, pa su u narodu poznati kao sveti besrebrenici. Verujući u isceliteljske moći svake godine se u ovu svetinju okupljaju vernici iz svih krajeva Kosova, Srbije pa i šire.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.