Više od deset godina je prošlo – stvarno ne znam kome još da se obratim

Cisterna Zvečan Vladan Ilić

Piše: Vladan Ilić

Prošlo je deset godina, a sa njima i mnogo veći broj odlazaka u policijsku stanicu, kancelariju Predsednika privremenog organa Opštine Zvečan, obraćanja raznoraznim odeljenjima pri opštini, ali i naredba direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, međutim, problem moje porodice i dan danas nije rešen.

Moja baba je vlasnik lokala koji se nalazi u prizemlju zgrade preko puta zgrade opštine u Zvečanu. Nadomak lokala nalaze se podrumske prostorije stare zgrade u kojima su ugrađene cisterne za vodu koje su bušne. Podrumske prostorije su u odnosu na moj lokal više za jedan metar, tako da usled izlivanja vode iz bušnih cisterni, sva voda kroz zid prolazi i dospeva u moj lokal, pročinjavajući mi veliku štetu.

Ovaj dugogodišnji problem na početku je izgledao sasvim nebitan i lako rešiv – malo vlage koja se probijala sa druge strane zida. Međutim, kako su godine prolazile, vlaga se proširila, a deset godina kasnije, krajnji rezultat je – podne pločice su popucale i podigle se, drveni invertar koji se nalazi u lokalu je oštećen, malter je počeo da opada, zid se runi, što je izazvalo ogromne troškove upravo zbog toga što sam morao da saniram štetu u više navrata o svom trošku.

Kada se vlaga proširila, i kada su bile ugrožene električne instalacije, odlučio sam da probijem zid, osim toga i kako bih dokazao opštinskim organima da problem, kako su oni tvrdili, ne pričinjavaju podzemne vode. Ubrzo, sva voda je samo nastavila da se sliva iz podruma zgrade pravo u moj lokal zbog čega povremeno moj lokal plavi.

Stanari zgrade, čije su bušne cisterne prouzrokovale ovaj problem, nemaju kućni savet, tako da nisam imao kome da se obratim, dok su vlasnici cisterne bili nezainteresovani.

Meni je pričinjena velika materijalna šteta u lokalu koji ne mogu da izdam više od deset godina zbog tuđe nebrige i nemarnosti.

Od kada je nastao ovaj problem ja i moja porodica odmah smo počeli da intervenišemo kod nadležnih institucija. Pisanim pitem smo se obraćali J.K.S.P. Zvečan koje nije rešilo problem, kao i Opštini – odeljenju za urbanizam, koje je sačinilo izveštaj gde je detaljno opisano kakav je konkretni problem i kako se može rešiti.

Lista ljudi i institucija kojima smo se obraćali:

1. „J.K.S.P. direktoru Ivanu Todosijeviću (dokument sakrili ili uništili)

2. J.K.S.P. direktoru Dejanu Vasiću (dokument prebačen u opštinu pa uništen)

3. Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan u više navrata

4. Odeljenje za urbanizam, stambene-komunalne i imovinosko-pravne poslove opštine Zvečan.

5. Policiji više od deset puta.

6. Direktoru Kancelarije za KiM, Marku Đuriću.

6. Sektoru za pravnu zaštitu – imovinsko pravni poslovi.

Tokom svih ovih godina obraćao sam se komunalnoj inspekciji, koja je u više navrata izlazila na lice mesta, utvrdila činjenično stanje i pritom izdala rešenje da se sanira lokal od strane vlasnika cisterni. Međutim, džaba sve to kada nemam kome da se obratim u zgradi.

„Građevinsko-komunalna inspekcija je mišljenja da se u objektu useče-iskopa u betonu kanal dužine 6-7 m (0.20×0.10) i ugradi jedna PVC cev F100 dužine 3m, da bi se sva voda usled izlivanja usmerila u postojeći šaht u objektu. Time bi se rešio problem izlivanja vode i ne bi više pričinjavalo štetu vlasniku lokala“, navodi se u ovom Izveštaju.

A još tada, 2016. godine – inspekcija se uverila da je ceo zid pun vlage, da malter opada sa zida, da se pločice sa poda odvajaju, kao i da je vrata od kupatila u lokalu nemoguće otvoriti od vlage i vode koja je u to vreme bila od 8 do 10 cm.

Inspekcija je ujedno poručila da bi trebalo da se angažuje J.K.S.P. kako bi problem bio rešen.

Tada mi je ujedno J.K.S.P. Zvečan dalo obećanje da će rešiti problem kopanjem kanala. Međutim, do danas ovo nije urađeno, a sa ovim je bio upoznat i bivši direktor komunalnog preduzeća koji je i lično obećao da će se to uraditi.

Gospodine Predsedniče, obraćam se ovom molbom da mi u okviru Vaših mogućnosti pomognete oko mog velikog problema a koji se sastoji od sledećeg… ovim rečima započinje molba upućena predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan 2016. godine. U međuvremenu, još barem 100 istih reči izrekao sam ili ja ili moja baba u njegovoj kancelariji.

Vi ste upoznati sa činjenicama, zato se obraćam ponovo da mi izađete u susret i rešite ovaj problem. Nisam više u mogućnosti da saniram pričinjenu štetu jer sam sa malim primanjima-penzijom. A sam lokal ne mogu da koristim od poplava i velike vlage na zidovima. Nadam se da ćete da mi izađete u susret, unapred zahvalna. Radenković Slavica. V. Rudare – Zvečan

Nažalost, čak i nakon te molbe koju je moja baba uputila kancelariji predsednika Privremenog organa, niko nam nije izašao u susret.

Moja baba, penzionerka, u nadi da će neko da nam pomogne, zakucala je na mnoga vrata, ali odgovora nije bilo. Pa je tako 20. februara 2018. godine, po ko zna koji put, zakucala i na vrata Kosovske policije koja je sačinila zapisnik, posetila lokal, uslikala ga, ali i do dan danas, i iz ove institucije poručuju „mi vam ne možemo pomoći“.

Naravno, moja baba nije odustala, pa je u više navrata ponovo odlazila do kancelarije istražne jedinice PS Zvečan, odgovor je i ovog puta bio isti, ali je stigla i naredba da više „nikom ne ide na vrata jer je to remećenje njihovog mira“.

2018. godine obratili smo se direktoru Kancelarije za KiM, Marku Đuriću kome smo uputili molbu da nam pomogne kako bi se rešio naš problem.

Kako se navodi u dokumentu dostavljenom našoj porodici, Kancelarija je uputila dopis Opštini Zvečan, 7. maja 2018. Opština je ubrzo odgovorila Kancelariji za KiM, koja nam je prosledila dokument.

„Privatna imovina nije u našoj nadležnosti, te je mogućnost za delovanje odnosno, rešavanje problema ograničena“, poručeno je iz Opštine Zvečan.

Ali ujedno navode da su ovog puta zainteresovani za rešavanje ovog problema „na način da se obezbeđenjem sredstava za sanaciju lokala nadoknadi pričinjena šteta nastala usled plavljenja i tako obezbede uslovi za dalje nesmetano funkcionisanje i rad lokala“.

Tada, sa uverenjem da je našim problemima došao kraj, obratili smo se predsedniku Privremenog organa Zvečana sa predračunom o ukupnim troškovima koji bi usled desetogodišnje štete iznosili 223.060 dinara koji je izdalo D.O.O. „TAK“ Zvečan.

Iako je formalno obećanje Opštine Zvečan upućeno još 15. juna 2018. do dana današnjeg, novac nam nije uručen, lokal svakodnevno sve više propada, a ja, osim sudu, ne znam kome bih još mogao da se obratim kako bi se rešio ovaj problem.



Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja.



 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.