Pustite decu da budu deca!

Građani pišu

Piše: Igor Dašić

Poštovani,

Obraćam Vam se u svojstvu brata, komšije, strica, sugrađanina i sapatnika omladine i dece na Severu Kosova.

Svedoci smo međusobnih sporova političkih elita Beograda i Prištine koji su se, mimo politike, ponovo prelili na stvari koje bi u 21. veku morale biti nedodirljive – sport i kulturu.

Dok se političke delegacije igraju rata iz svojih udobnih fotelja, hale sportova na Severu Kosova ponovo su prazne u terminima zakazanih utakmica. Možda Vam ovo zvuči bezazleno i nebitno, ali zamoliću sve Vas da postanete deo sledeće priče.

Da odmah raščistimo jednu stvar, ovde ne pričamo o profesionalnom sportu već amaterima kojima je jedina plata i dobit, ljubav prema sportu.

Zamislite Vaše dete kako sa dvanaest godina pet dana u nedelji vredno trenira sport (a na trening dolazi i sa treninga odlazi srećno, iako uslovi za isti nisu ni blizu idealnih) i jedva čeka taj dan kada će odigrati sportsku utakmicu protiv svojih vršnjaka. Da odigra utakmicu pred svojim roditeljima, društvom iz škole, simpatijom, komšijom ili nastavnikom. I onda, nekoliko sati pre zakazanog termina, u svoj toj euforiji, izazvanoj čistom ljubavlju prema sportu koji trenira, dobija poruku od trenera da se utakmica otkazuje, jer je neko prosto odlučio da zabrani vršnjacima iz suparničke ekipe da pređu granicu. Zamislite da neko odluči i  Vašem detetu zabrani taj doživljaj za koji (u tim godinama posebno) pet dana u nedelji prosipa znoj i iščekuje ga sa svojim saigračima jednako željno kao svoj rođendan. Molim Vas da se zapitate da li dete razume da su to (nazovi) političke odluke i da je to nešto na šta ono ne može da utiče. Osetite razočaranje, tugu, osetite taj bes deteta od dvanaest godina koje ne mari ni za čim osim za tih nekoliko sati druženja i nadmetanja sa svojim vršnjacima.

Ljudski bi bilo da Vam ova tema više nije bezazlena i nebitna.

Apelujem na roditelja, brata, komšiju, rođaka u Vama da pomognete u rešavanju ovog problema, kao da se tiče Vašeg rođenog deteta. Dok se u medijima konstantno provlači ideja o miru na Balkanu, o pomirenju između svih nacija, na ovom primeru direktno se urušava ta ista ideja. Time što se detetu uskraćuje pravo na sport i takmičenje direktno se seju i razvijaju mržnja i netrpeljivost.

Princ II od Monaka rekao je:

„Sport ima jedinstvenu i nezamenjivu moć da ujedini ljude, idući daleko iznad etničkih, religijskih ili socijalnih različitosti. Potpuno sam uveren da sport može biti dugoročno u službi mira.“

Nadam se da i Vi toliko poštujete sport.

Apelujem, takođe, i na sve institucije Beograda, Prištine i međunarodne zajednice da shvate bitnost ovog problema i da ga reše u najkraćem roku. Ukidanje ove odluke je moguće odmah jer je to jedan jednostavan dogovor, uostalom i zdravorazumno rešenje.

Mi smo odgovorni za to šta će sutra naša deca postati! Jer sutra nećemo imati pravo da kažemo kako su za život naše dece krivi Oni (iz pobrojanih institucija), nego smo krivi mi koji smo ćutali i nismo činili baš ništa da se ovakva situacija izmeni.

Pustite decu da budu deca!

Igor Dašić, građanin ZvečanaNaglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.