KFOR: Zamena veštačkih prepreka u blizini V.Dečana odrađena u dogovoru sa lokalnim vlastima

FOTO: KFOR

Zamena veštačkih prepreka koje su na putu ka manastiru Visoki Dečani postavljene sa dolaskom jedinica KFOR-a na to područje, izvršena je na osnovu odluke KFOR-a, a u dogovoru sa lokalnim vlastima, izjavili su za KoSSev iz ove misije NATO-a, a nakon jutrošnjeg pisanja prištinskih medija da je gradonačelnik Dečana zapravo zahtevao uklanjanje ovih barikada.

„KFOR je smatrao neophodnim da stare prepreke zameni novim, kako bi se obezbedio kontinuirani, efikasni nivo zaštite i sigurnost – što se zahteva i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, kojom se nalaže KFOR-u da osigura bezbednu i sigurnu sredinu i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, istovremeno osiguravajući najviši stepen poštovanja okoline“, navodi se u odgovoru KFOR-a za KoSSev.

Precizirali su da je dobro poznato da je područje oko manastira Visoki Dečani od visokog umetničkog i kulturnog značaja i da decenijama privlači turiste i istraživače.

„Ovaj najnoviji korak doprineće poboljšanju kvaliteta života, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji posećuju manastir i okolna područja“, dodaje se u odgovoru.

Iz KFOR-a ujedno poručuju da su Visoki Dečani danas jedino versko mesto koje obezbeđuju pripadnici ove misije, a dok sva ostala ili obezbeđuje Kosovska policija ili nemaju obezbeđenje.

Podsetimo, Gazeta Express javila je ovog jutra da su snage KFOR-a u blizini manastira Visoki Dečani „ojačale barikade“, te da je takva akcija izazvala reakciju građana koju su rekli da ove „barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreke razvoju normalnog života na ovim prostorima“.

Ovaj medij ujedno je preneo izjavu gradonačelnika Dečana, Baškima (Bashkim) Ramosaja, koji je rekao da je obavešten o postavljanju novih barikada, ali i da je insistirao na tome da se one uklone.

„Oduvek sam insistirao da mi se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide koje su bile, ali su mi rekli da, zbog situacije i okolnosti u vezi sa manastirom, ne mogu da ih uklone u potpunosti i da će postaviti neke barikade od drveta, gde je rečeno da će saditi cveće“, rekao je Ramosaj, prenela je Express.

FOTO: KFOR

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.