KFOR: Važno je izbeći svaku novu eskalaciju; Stoltenberg: Naše snage su spremne, sposobne i budne

FOTO: NATO KFOR/Fejsbuk

„Jedini put ka miru za Beograd i Prištinu je rešavanje otvorenih pitanja kroz dijalog, kao i pronalaženje rešenja koje će poštovati prava svih zajednica“, poručili su danas iz misije KFOR.

Ujedno, NATO na Kosovu ukazuje da je važno da se izbegne svaka nova eskalacija.

„Pitanje mora da se reši mirnim putem, jer nasilju nema mesta u regionu“, istakli su iz KFOR-a na Fejsbuku.

Naglasili su da misija i dalje ostaje oprezna i sposobna – da ispuni mandat Ujedinjenih nacija.

Stoltenberg: Naše snage su spremne, sposobne i budne

O novonastaloj situaciji na Severu Kosova za France 24 govorio je i generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Kazao je da treba izbegavati provokativne izjave i akcije koje doprinose eskalaciji situacije i pozvao je na smirivanje tenzija.

Sa druge strane, kazao je da je KFOR pažljivo prati sitauciju, da sarađuje sa EU, te da je spreman da reaguje ukoliko je to potrebno.

Misija NATO na Kosovu oglašava se prvi put od subote, kada su se tenzije na Severu Kosova pojačale hapšenjem bivšeg policajca, zbog čega su istog dana Srbi postavili nove barikade na najmanje pet mesta na Severu.

Prethodno se u nedelju oglasila portparolka NATO-a, kako bi osudila napad na patrolu EULEX-a, koji se, kako je potvrđeno, dogodio upravo na barikadama u mestu Rudare.

Novim tenzijama na Kosovu prethodilo je masovno napuštanje većine kosovskih institucija na Severu, uključujući i lokalne samouprave, ali i vladu i skupštinu u Prištini zbog odluke o tablicama i odbijanja da se formira ZSO.

Tenzije su potom dodatno podgrejane raspisivanjem izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije.

Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, a usledila su i hapšenja za ranije optužbe, ali i za incidente koji su se dogodili prethodnih dana.

Srbi su na treće hapšenje, odnosno hapšenje bivšeg policajca, odgovorili barikadama koje su ušle u četvrti dan.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju, koju su međunarodni akteri zvanično okarakterisali kao pogoršanu i koji svakodnevno apeluju da se barikade uklone, a situacija deeskalira.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, zatražio je sinoć slanje dodatnih snaga EULEX-a na Kosovo i najavio dolazak izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd, kako bi na terenu doprineo smirivanju tenzija.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.