Kesić i Ničić: Imamo dramu. Nemamo Olivera Ivanovića

Imamo neočekivan zaplet. Imamo dobre goloruke momke. Imamo surove naoružane specijalce. Imamo nevinu žrtvu koja u dramatičnom raspletu izrasta u heroja. Heroj ima zavoje na rukama, jer glupo bi bilo da ih nema. Imamo čak i Nikolu Selakovića. Imamo zapaljive izjave. Imamo velika obećanja. Imamo dramu, imamo akciju. Imamo Gandija, Alahu Akbar, Božju dozvolu. Imamo događaj koji privlači ogromnu pažnju javnosti, takoreći, da je reč o predstavi, sve karte bi bile rasprodate. Imamo i smirivanje tenzije. Imamo trijumf razuma. Imamo nastavak dijaloga. Sve to imamo, ali kad podvučemo crtu, kao da nam nešto fali? I hvala ti što si nas podsetio. Pa nemamo, recimo, Olivera Ivanovića i to već više od dva meseca, a nemamo ni saznanje zašto ga nemamo. Mi se izvinjavamo. Nije ni čudo što smo na njega zaboravili pored ovako uzbudljivog scenarija. I hajde da se sledeći put vidimo u nekom lepšem raspoloženju – ovim rečima popularni novinar satire Zoran Kesić se sinoć obratio predsedniku Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji Budimiru Ničiću i javnosti Srbije.

Ničić je bio njegov gost i komentarisao je najnoviju političku krizu koja je nastala u Kosovskoj Mitrovici. Takođe, veći deo sadržaja ove društvene i političke satire – emisije "24 minuta", autora Zorana Kesića i njuzovaca, sinoć je bio posvećen akciji specijalne jedinice Kosovske policije koja je ove nedelje došla u Severnu Mitrovicu, upala na početak okruglog stola unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji u Mitrovički dvor. Uz šok bombe i suzavac, viku i pretnju oružjem, u prisustvu svih srpskih zvaničnika kosovskih lokalnih i centralnih institucija, generalnog sekretara Predsednika Srbije Nikole Selakovića, zvaničnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, brojnih novinarskih ekipa, uhapsila je visokog vladinog zvaničnika Republike Srbije – Marka Đurića i sprovela u Prištinu, a potom i na Merdare.

Priština je kao opravdanje za ovu akciju navela da se Marko Đurić oglušio o prethodnu zabranu kosovskih vlasti koje mu nisu odobrile ulazak na Kosovo i Metohiju i upozorenje da će biti uhapšen.

Pred upad policije ROSU, Predsednik  Republike Aleksandar Vučić iz Brisela prošle nedelje poručio je Albancima:

"…Na to stiže odgovor – ne damo Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću da učestvuju u dijalogu. E sad' vam kažem, daćete. Dali – ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici. Hajde da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju."

U nasilnoj akciji policije ima više povređenih. Polomljen je deo i novinarske opreme, uključujući i kamere. Marka Đurića su sa lisicama na rukama i povijenom glavom na dole, sprovodili i ulicama Prištine, dok su okupljeni fotografisali, aplaudirali i dovikivali. Sam Đurić tvrdi da su mu u transporteru pevali "Alahu akbar", i da su mu prislanjali cev na stomak.

Pre dva meseca u Kosovskoj Mitrovici s leđa je sa šest metaka na putu ka svom poslu ubijen najviđeniji srpski politički lider sa Kosova i Metohije u poslednjih 19 godina – Oliver Ivanović. Uprkos tome što je ovaj atentat naišao na snažan odjek u domaćoj, regionalnoj i svetskoj javnosti, do danas se o ovoj istrazi gotovo ništa ne govori u javnosti.

Oliver Ivanović rođen je na današnji dan 1953. godine. Danas je međunarodni da šale – 1. April.  

U nastavku pogledajte 132. epizodu 24 minuta sa Zoranom Kesićem.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.