KDI: Problemi u opštini Gračanica

Gračanica
Foto: Igor Vuković

U opštini Gračanica najveći problemi su putna infrastruktura, kanalizaciona mreža, snabdevanje pijaćom vodom, javni prevoz, upravljanje otpadom, ilegalne deponije i zagađenja rečnog toka Gračanke kroz Laplje Selo i Preoce. Svi ovi problemi navedeni su u katalogu koji je izradio Kosovski demokratski institut (KDI).

Međutim, ovo nisu samo problemi opštine Gračanica, već ih ova lokalna samouprava deli sa opštinama Priština i Kosovo Polje.

Prema istraživanju ovog instituta, problemi sa putevima zabeleženi su u selima Sušica, Kišnica i Preoce. Oni su u lošem stanju, a meštanima je otežan i prilaz grobljima. Problem su i trotoari, a u pojedinim selima ih uopšte nema.

Sela Batuse, Skulanevo, Radevo i Lepina još uvek nemaju pijaću, odnosno gradsku vodu. U ostalim selima koja, pak, imaju normalno vodosnabdevanje, sistem je zastareo, dok je u selima Livađe, Dobrotin, Donja i Gornja Gušterica novi sistem urađen loše, zaključuje KDI.

Iako je kanalizacioni sistem „rešen“ u svim selima, on je urađen veoma loše, navodi Kosovski demokratski institut, podsećajući na česta pucanja cevi i kvarove.

U opštini Gračanica ne postoji javni prevoz, a jedan od problema je i prevoz za učenike, posebno u Batusu, Lipljanu, Suvom Dolu i Kišnici. Svako selo ima školsku zgradu, predviđenu za osnovce. KDI kao problem ističe funkcionisanje škola po smenama.

Ova opština se suočava sa problemom ilegalnih deponija. „Trenutno na teritoriji opštine Gračanica postoje 4 ključne tačke kada su u pitanju ilegalne deponije a to su sela Ugljare, Preoce, Laplje Selo i Lepina. U pitanju je otpad organskog i neorganskog porekla, građevinski materijal i šut“.

Problema ima i sa rasvetom po selima. Naselje između Sušice i Šaškovca nema javnu rasvetu, a pojedini delovi Batusa takođe su neosvetljeni.

Kada je u pitanju zdravstveni sistem, građani se leče u zdravstvenim ustanovama koje su finansirane od strane Republike Srbije. „Najveći problem u ovom domenu je nabavka lekova i druge medicinske opreme“, zaključuje KDI.

Kosovski demokratski institut (KDI) u svom katalogu za opštinu Gračanica daje i određene preporuke.

Preporučuje se rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, obezbeđivanje javnog prevoza za građane, kao i izgradnja Kliničkog centra. Takođe se preporučuje i formiranje komunalne policije.

Radio KIM

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.