KDI o predizbornoj kampanji: Prijavljeno 25 nepravilnosti

Predstavnici Kosovskog demokratskog instituta, koji su za predstojeće lokalne izbore 22. oktobra angažovali 61. posmatrača, do sada su pratili 292 događaja u okviru predizborne kampanje. Tokom ovog perioda zabeleženo je 25 nepravilnosti koje su prijavljene Komisiji za tužbe i žalbe.

Od početka kampanje za lokalne izbore na Kosovu 21. septembra, zabeleženo je 25 nepravilnosti, od toga četiri incidenta, navodi se u izveštaju Demokratije na delu. Kažnjeno je nekoliko političkih partija sa ukupno 11.700 evra.

Lajmi: OEBS će nadgledati izbore samo na Severu

OEBS će imati ograničenu ulogu na lokalnim izborima 22. oktobra, jer će se fokusirati na praćenje izbora samo u severnim opštinama – izjavila je šefica CIK-a Valjdete Daka u intervjuu za list Zeri, dodajući da na ovim izborima pravo glasa ima nešto manje od 1,9 miliona građana Kosova.

Ona je navela da je broj birača koji prvi put glasaju na oktobarskim izborima preko 18.000, od ​​kojih je 14.000 novih birača, a oko 4.000 onih koji nisu bili na listi birača na nedavnim parlamentarnim izborima, održanim 11. juna 2017.

"Prvi incidenti zabeleženi su još 27. septembra kada su kancelarije Demokratskog saveza Kosova kamenovane. Poslaniku Alijanse za budućnost Kosova je zapaljen automobil, dok su sinoć oko 22 časa kamenovane kancelarije Samoopredeljenja u Peći. Takođe u Leposaviću je bilo lažne prijave Partije kosovskih Srba koja je optužila Srpsku listu da su izazvali incident. Prema izveštaju naših posmatrača radi se o lažnim tvrdnjama. Od 25 prijavljenih žalbi, 19 je usvojeno, a za ostale se očekuju odluke," rekao je Aljbert Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova.

Skupove koje je KDI pratio primećeno je da su održani sa manjim brojem ljudi nego inače. Zabeleženo je i da su u preizborne svrhe korišćena službena vozila.

"Ono što je evidentno tokom ovih dana kampanje je da je okupljanjima prisustvovalo između 50 i 100 učesnika. Tek deset skupova je održano sa oko 1.000 učesnika. Što se tiče korišćenja službenih automobila, Demokratska partija Kosova ih je koristila u 12 slučajeva, Demokratski savez Kosova u 3, u 2 slučaja u aktivnostima organizovanim od strane Inicijative za Kosovo i u jednom slučaju koristili su  Samoopredeljenje i Srpska lista," kaže Jeta Krasnići KDI-a.

Tokom dosadašnje kampanje zabeležena je i upotreba govora mržnje, tako da je, prema zaključku Demokratskog instituta Kosova, potrebno prisustvo Kosovske policije.

Napominju da je, kao i u prošloj kampanji, na skupovima zabeleženo prisustvo dece u čak 30 odsto slučajeva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.