KDI: Kosovska skupština ima pravo da kažnjava poslanike koji ne dolaze na sednice

FOTO: Kosovska skupština

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Demokratski institut Kosova (KDI) u svojoj analizi zatražio je od predsednika kosovske skupštine, Gljauka Konjufce i celog predsedništva te institucije da redovno kažnjavaju poslanike koji ne učestvuju na sednicama.

U analizi KDI se kaže da nedostatak kvoruma na sednicama koči ispunjavanje funkcije ove institucije.

„Ovaj problem, sada već hroničan, preopterećuje dnevni red Skupštine, jer se tačke koje se ne usvajaju na jednoj sednici prenose na druge sednice. Kao rezultat toga, neretko dnevni red jedne sednice sadrži 30 do 60 tačaka za razmatranje. Samo tokom prolećnog zasedanja ove godine tri sednice su prekinute zbog nedostatka kvoruma, dok na sedam sednica nije bilo kvoruma za glasanje. Od prakse prekidanja sednica, Skupština je već dve nedelje otišla korak dalje tako što sednice uopšte ne organizuje zbog nedostatka kvoruma“, navode.

Osim toga, i skupštinski odbori se takođe suočavaju sa nedostatkom kvoruma.

„Samo tokom prolećne sednice pet sednica odbora je propalo zbog nedostatka kvoruma. Poslanici koji su bili odsutni bili su iz pozicije i opozicije, dok su se ponekad navodili razlozi za poslanička putovanja, ali često razlozi nisu bili poznati. Kada se analizira statistika o učešću poslanika od početka prolećnog zasedanja, čini se da se na svakoj sednici na potpisnim listama upiše u proseku 90 poslanika. Sa izuzetkom jedne sednice u aprilu mesecu na kojoj je registrovano samo 46 poslanika“.

Iz KDI smatraju da je neodgovornost još ozbiljnija kada se ima u vidu da je 40 odsto aktuelnih poslanika u Skupštini po prvi put.

„Neodgovornost poslanika da redovno učestvuju na sednicama, dakle da obavljaju funkciju za koju su i izabrani – je primarni faktor. Ovo je istakao i predsednik Skupštine tokom sednice održane 19. aprila. On je naveo da sa ovakvim neodgovornim ponašanjem poslanika, mislim da ovaj saziv ne zaslužuje da se nastavi. Navedenom izjavom predsednika Skupštine dokazuje se da narodni poslanici koji su odsutni sa sednicaa, nisu čak ni obavestili predsednika ili potpredsednika o razlozima svog odsustva predviđenim Poslovnikom“, navode.

„Da poslanici imaju obavezu da učestvuju u radu Skupštine, konačno je protumačio Ustavni sud, u slučaju ocene ustavnosti odluke Skupštine o izboru predsednika od 22. februara 2011. godine. Sud je naglasio da svih 120 poslanika Skupštine mora da se oseća obaveznim prema Ustavu, Zakonu o poslanicima, Poslovniku Skupštine i Kodeksu ponašanja da učestvuje na plenarnim sednicama Skupštine i podrži procedure predviđene njima, ali pre svega, obaveza prema narodu Kosova koji ih je izabrao“, kažu iz KDI.

U analizi se pominje i slučaj Srpske liste koja je prošle godine bojkotovala sednice Skupštine, iako su se novi poslanici ove stranke pojavili na sednici, ali nakon što se približio šestomesečni rok za neučestvovanje koji bi rezultirao gubitkom mandata.

KDI ističe je rekao da su kazne predviđene zakonom.

„Predsedništvo Skupštine mora redovno da primenjuje kazne, u skladu sa zakonima na snazi – za poslanike koji ne učestvuju u radu Skupštine“, kažu u KDI.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.