Katolici i protestanti proslavljaju Uskrs, stižu čestitke

Uskrs
Foto: Pixabay

Vest je ažurirana

Uskrs – najradosniji hrišćanski praznik kojim se obeležava Isusov povratak u život, danas proslavljaju vernici katoličke i protestantske veriospovesti. Kao i prethodnih godina, i ove uoči vaskrsa pristižu čestitke. Oglašavaju se verski i politički lideri koji pozivaju na solidarnost, poštovanje, razumevanje.

Papa Franja predvodio je misu bdenja u Bazilici svetog Petra u Vatikanu, gde je govorio o „gorčini, užasu i razočaranju koje mnogi danas osećaju“. Osudio je „ledene vetrove rata“ i druge nepravde.

„Možemo se osećati bespomoćno i obeshrabreno pred snagom zla, sukobima koji kidaju odnose, kalkulantstvom i ravnodušnošću koji izgleda da prevladavaju u društvu, ranom korupcije, širenjem nepravde, ledenim vetrovima rata“, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je pozvao na prestanak svih ratova i rekao da je, čak i kada ljudi osete da je izvor nade presušio, ne treba ostati zamrznut u osećanju poraza, već tražiti „unutrašnje uskrsnuće“ uz Božjiu pomoć.

Poslanica nadbiskupa Nemeta: Bog ne odustaje od čoveka

Ladislav Nemet, beogradski nadbiskup, u uskršnjoj poslanici vernicima je poželo mir, ljubav, praštanje i milosrđe.

„U ovom nemirnom svetu ponovno je stiglo Uskrsno vreme… Ogladneli smo i mi na kraju ovih četrdeset dana! Gladni smo pravednosti našega Boga, gladni smo milosrđa našega Boga, gladni smo oprosta našega Boga, gladni smo ljubavi našega Boga. Naš Bog nam daje sve te vrednosti“, kazao je.

Naglašava da je Isus Hrist došao među ljude ne kako bi ih osudio, već darovao im život „koji niko ne može da uništi“.

Kaže i da je najveći znak ljubavi to što je Isus „dao svoj život za nas i potom vaskrnuo“.

„U ovom vaskrslom događaju možemo videti da nije smrt, ni greh, ni zlo, zadnja reč naše stvarnosti, nego život. Možemo mi biti i loši, kao što se, na primer, toliko đavolskog zla događa sada u Ukrajini zbog rata, ali ni tada Bog ne odustaje od čoveka, od stvorenog sveta, nego nas voli“, poručio je nadbiskup.

Vaskršnju čestitku uputio je patrijarh srpski Porfirije.

„Neka radost nastupajućeg Vaskrsa ispuni dušu i srce svakog hrišćanina i da širom prolećem okupane Božje tvorevine gromko odjeknu reči prazničnog pozdrava: Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!“, poručio je Porfirije.

Čestitka je stigla i od beogradskog muftije.

„Svim vernicima koji po gregorijanskom kalendaru proslavljaju nastupajući najveći hrišćanski praznik od Boga molim mir, svako dobro i blagostanje“, poručio je Mustafa Jusufspahić.

Trojezična čestitka stiže i iz manastira Visoki Dečani

Osim verskih, oglašavaju se i politički predstavnici.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je nadbiskupu beogradskom i metropolitu, kao i vernicima koji Uskrs slave po Gregorijanskom kalendaru poželeo da praznik provedu u miru, duhovnom spokoju i blagoslovu.

„Želim da Uskršnja radost, kao i uvek, zasija punim sjajem i da bude večito nadahnuće za pregoran, složni i zajednički rad na izgradnji još bolje budućnosti za sve naše građane. Delim sa Vama snažno uverenje da će istrajno baštinjenje temeljnih hrišćanskih vrednosti – naročito mira, ljubavi i tolerancije – doprineti daljem jačanju Srbije, na dobrobit svih naših građana“, poručio je Vučić.

Listom se oglašavao i kabinet srpske premijerke.

„Nadam se će ovaj veliki praznik u srca i domove svih uneti ljubav, sreću i dobro zdravlje. Uskrs simboliše mir, nadu i ljubav“, poručio je ministar prosvete, Branko Ružić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković naglasio je da Uskrs treba da bude putokaz ka zajedništvu, međusobnom poštovanju i razumevanju, koje je u današnjem vremenu potrebnije nego ikada.

„Neka pobeda Hristove besmrtnosti bude izvor nadahnuća čitavom čovečanstvu, u ovom vremenu velikih izazova za svet i za Republiku Srbiju, kako bismo očuvali svete vrednosti mira, praštanja i tolerancije“, kazao je.

„Uskrs je prilika da se podsetimo na to koliko je važno, posebno danas, biti solidaran i jedinstven u suočavanju sa izazovima i iskušenjima“, poručio je ministar finansija Siniša Mali.

Na Kosovu glavna misa u katedrali: Da se molimo za dijalog i pomirenje Srba i Albanaca

Glavnu uskršnju misu na Kosovu, sinoć je u katedrali Majke Tereze u Prištini služio biskup Dod Đerđi (Dodë Gjergji).

U besedi je kazao da bi svi trebalo da se mole da dijalog između Kosova i Srbije i pomirenje između Albanaca i Srba „pobede“, a zarad bolje bodućnosti za sve.

„Ne ustručavajmo se da se ove noći pomolimo Bogu našem za sve narode, za sve ljude, pa i za one koji drugačije veruju i koji slave Bajram, za one koji će Vaskrs slaviti kasnije – koji su pravoslavni – da svi pridružite molitvi Bogu Tvorcu za mir među nama, za mir u našoj zemlji, za mir i pomirenje među narodima, da bi se podstakao dijalog između Kosova i Srbije i pomirenje između Albanaca i Srba. Svi ujedinjeni možemo da gradimo bolju budućnost“, rekao je on.

Uz čestitku Papi i „nadanje“ da će da prizna Kosovo

Najviši prištinski zvaničnici se uoči Uskrsa nisu oglašavali na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Jedan od retkih koji jeste je lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Čestitao je Albancima, stranim državljanima na Kosovu, a posebno papi Franji i saradnicima „nadajući se što skorijem priznanju Kosova od strane Svete stolice“.

„Neka nam ovaj blagosloveni dan za katoličke vernike posluži, da podignemo osećaj poštovanja prema drugima i dopremo do onih kojima je potrebno! Vama i vašim porodicama želim mir i sreću, zdravlje i slogu!“, poručio je Haradinaj.

Danas su se oglasili i kosovski premijer i predsednica u zasebnim čestitkama.

Kurti: Nadahnimo se radošću Vaskrsenja

U dužem obraćanju za čestitku, Aljbin Kurti čestitao je svim katoličkim i protestantskim porodicama koje proslavljaju, kako opisuje sveti i veliki praznik.

Opisuje ga i kao praznik:

„Nade, vere i večne ljubavi, gde život pobeđuje smrt, a svetlost pobeđuje tamu. Priziva odanost i pokazuje put obnove i preporoda. Nadahnjuje nas da snagom duše ostvarimo pobedu dobra nad zlom“.

Poželevši na mnogaja ljeta srećan Vaskrs, poručio je još:

„Više nego ikad potrebno nam je poverenje, razumevanje i međusobno poštovanje, kako bismo strpljenjem savladali sve prepreke i sa radošću slavili dostignuća. Podsetimo jedni druge da sa više odlučnosti i lojalnosti, ohrabreni nadom i zaštićeni odanošću, zajedno gradimo društvo razumevanja i solidarnost. Nadahnimo se radošću koja dolazi posle velike žrtve, radošću vaskrsenja, rečju Vaskrsa za više odgovornosti i jedinstva. Ovo vreme dobrote i istinske bliskosti ogleda se i u brizi za naše bližnje. Pokažimo solidarnost i spremnost da pomognemo drugima.

Osmani: Vaskrs manifestacija naših zajednički ljudskih vrednosti

U sličnom tonu piše i Vjosa Osmani.

„Praznici poput Uskrsa podsećaju nas da snaga nade, vere i ljubavi, uvek pobeđuje najveće izazove. Vaskrs je manifestacija naših zajedničkih ljudskih vrednosti, podrške, humanosti i solidarnosti, koju naš narod nastavlja da neguje u kontinuitetu. Želim da Vaskrs danas bude ispunjen slavljem i radošću, a vaši domovi blagostanjem! Na mnogaja ljeta, srećan Vaskrs!“

Za nedelju dana Vaskrs će proslaviti i pravoslavni vernici.

Vaskrsenje Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru pravoslavne crkve, odnosno Uskrs – Vazam u rimokatoličkom kalendaru, ili samo Uskrs, kako ga imenuju protestantska, anglikanska, luteranska, baptistička ili druge zajednice nastale reformacijom rimokatoličke crkve, nosi epitet najstarijeg i najvećeg ili praznika nad praznicima, jer predstavlja samu suštinu hrišćanstva.

Najvažniji hrišćanski praznik spada u red „pokretnih“ svetkovina, a to znači da se ne proslavlja uvek istog datuma, već je samo isti dan – nedelja.

KoSSev čestita Božić svima koji slave po gregorijanskom kalendaru. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.