Gani Tači – Kosovo u kandžama reketa

Gani Tači
Foto: RTV Iliria

Nakon jučerašnjeg napada na dve osobe u Kosovskom birou osiguranja, brat kosovskog predsednika, Gani Tači ponovo je dospeo u žižu medijskog interesovanja, pa je tako jedan BBC-jev članak iz 2000. godine, ponovo postao aktuelan. Pored priče o Hašimu Tačiju iz tog perioda, i Gani Tači u jednom delu, optužen je za reketiranje.

Januara 2000. godine UN policija, upala je i izvršila pretres stana Ganija Tačija, a povod je bio incident u kojem je došlo do upotrebe vatrenog oružja. Pored ilegalnog oružja skrivenog ispod dečjeg dušeka, tom prilikom ovi policajci pronašli su i 250.000 dolara u gotovini, navodi se u BBC-jevom članku iz aprila 2000. godine.

Tači je policiji tada rekao da je novac dobio od kanadske građevinske firme koja radi na Kosovu, Meridian Resources. Direktor te kompanije, Šon Going (Shaun Going), izjavio je tada da su mu isplatili manje novca, oko šezdeset hiljada dolara, za, kako je izjavio „posredničke usluge“.

Gani mu je, po njegovom priznanju, pomogao da sklopi poslove sa nekoliko kompanija koje je nakon rata preuzela uprava Hašima Tačija.

Going je izjavio da je teško poslovati na Kosovu bez veza sa bivšim pripadnicima OVK.

„Nema sumnje da su bivši pripadnici OVK dobro pozicionirani u poslu, tako da u toj zemlji nema načina da poslujete, a da ne poslujete sa njima, ili da se sa njima ne susrećete na dnevnom nivou,“ rekao je Going za BBC. 

U kosovskim medijima navodi se i to da Gani Tači nikada nije dao objašnjenje za preostalih sto devedeset hiljada dolara, a da policija i tužilaštvo nikada nisu rešili ovaj slučaj, “iz poznatih razloga“.

Ceo tekst pročitajte:

Kosovo gripped by racketeers

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.